Szent Imrére emlékeztek Tenken

 

Sok-sok éves hagyomány iskolánkban, hogy az őszi szünet után egy hetes rendezvénysorozattal emlékezünk intézményünk névadójára, Szent Imrére. Így történt ez most is, de az eddigiektől kissé eltérő módon. Szülők, vendégek, meghívottak nélkül ünnepeltünk szigorúan betartva minden járványügyi előírást.

Az első délután -amely ebben az évben november 2-a, halottak napja -az iskola diákönkormányzatának képviselői és pedagógusok együtt kisétáltunk a temetőbe. Meglátogattuk Mészáros József, iskolánk volt igazgatójának sírját, ahol koszorút helyeztünk el, meggyújtottunk egy mécsest, majd imával és néma főhajtással adóztunk emlékének.

A második nap már vidámabban indult. Az egri Gárdonyi Géza Színház művészei varázsoltak a tornateremből stúdió színpadot. Az alsó tagozatosoknak a „Három kívánság”, majd a felsősöknek „Színháztörténet képekben” című előadást mutatták be. Mindkét műsor nagyon színvonalas volt, elnyerte a diákok tetszését, nagy élményt nyújtott számunkra.

A délutáni programnak is a tornaterem adott helyet. Kispályás focimérkőzések zajlottak a „Szent Imre kupáért”. Szerdán nyílt kézműves foglalkozáson vehettek részt a tanulók, ahol szakköröseink beavatták érdeklődő társaikat az agyagozás, korongozás művészetébe.

Csütörtökön ének-, vers- és prózamondó versenyen mutathatták meg a jelentkezők tehetségüket. Hallhattunk verseket József Attilától, Móra Ferenctől, de mai magyar költők műveiből is. Egy-egy vers között énekekkel színesítették a szereplők a műsort. Hangulatos délutánt töltöttünk együtt.

Pénteken értékeltük az egész heti teljesítményeket, jutalomban részesültek a legaktívabb, legügyesebb tanulók. Erre a napra iskolatörténeti vetélkedőt szerveztünk.

Az alsós tanulók feladatai között volt képkirakás, gyurmázás, keresztrejtvény és versírás. A felsősök 6 fős csapatokban mérkőztek meg egymással. Volt iskolatörténeti totó, puzzle, ügyességi feladatok, melyek vidám hangulatban teltek és kovácsolták össze a csapat tagjait egy nagy közösségé. A nap végén minden tanuló egy szelet süteményt kapott.

A Szent Imre hetet vasárnap szentmisével zártuk a templomban. A misét Dr. Lengyel Gyula atya Mészáros József igazgatóért, az iskola elhunyt pedagógusaiért, elhunyt dolgozóiért, tanulóiért ajánlotta fel.

Hagyományokat őrző és tisztelő, színvonalas programokkal igyekeztünk tanulóink számára emlékezetessé tenni ezt a hetet, s egyben méltó emléket állítani névadónknak, védőszentünknek, Szent Imrének.

 

„Szent Imre herceg magyar ifjak pajzsa könyörögj értünk.”

 

Mészárosné Kovács Blanka

munkaközösség vezető