Szent László királyt ünnepelték Nagyváradon

Ternyák Csaba egri érsek mutatta be az ünnepi szentmisét.

zarándokok

papi menet az utcán

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség zarándoklatra várta  az egyházmegye híveit, papjait és szerzeteseit 2023. május 7-én, Húsvét 5. Vasárnapján a nagyváradi székesegyházba.

temploban a nép totál

A helyi hagyomány szerint ezen a napon ünneplik az egyházmegye alapítóját, Szent László királyt.

főpásztor préd jó álló 

A főpapi szentmise főcelebránsa és szónoka Ternyák Csaba egri érsek volt, aki a nagyváradi római katolikus egyházat és a Nagyváradot alapító király elkötelezett hitét, példamutató életét méltatta: az ő bátorsága, küzdő szelleme, Istenbe vetett hite, tesz minket képessé arra, hogy ne lemondóan tekintsünk a jövőbe hanem bátran, lelkesen, kitartóan tevékenykedjünk. Fiataljaink tanuljanak, dolgozzanak, kövessék Szent László és az előttünk járt nemzedékek hűségét. Rajtunk múlik, hogy sikerül-e a keresztény és magyar ideált megvalósítani a XXI. századi viszonyok között-fogalmazott az érsek.
Az ünnepre meghívást kaptak a Gyulafehérvári Papnevelő Intézet végzős papnövendékei és elöljárói is. A szentmisén a Szent László Ének- és Zenekar mellett közreműködtek a budapesti Erdődy Kamarazenekar zenészei is.

körmenet herma

A szentmisét követően a zarándokok imával és énekekkel kísérték Szent László ereklyéjét a hagyományos hermás körmeneten, ezzel is jelezve elköteleződésüket a lovagkirály erényeinek követésére.

forrás: https://varad.org