Szeretetvendégség Kazincbarcikán

 

 

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus 0. napján országszerte 5000 rászorulót látnak vendégül a szervező szerzetesrendek, lelkiségi mozgalmak, karitatív szervezetek.

Az Egri Főegyházmegyében 10 helyszínen: Egerben, Gyöngyösön, Kazincbarcikán, Miskolc-Avason, Miskolc-Diósgyőrben, Miskolc-Mindszenten, Miskolc-Újdiósgyőrben, Miskolc-Vasgyári egyházközségben, Ózdon és Pétervásárán közel 600 rászorulót láttak vendégül a karitász munkatársai és önkéntesei.

Kazincbarcikán közös imádsággal, kulturális műsorral kezdődött a program, melyen Árvai Ferenc atya, az Egri Főegyházmegyei Karitász igazgatója köszöntötte a meghívottakat. Rámutatott, hogy az ősegyházban minden szentmise után rendeztek szeretetvendégséget. Azok a hívek, akik megtehették, kosarakban vitték adományaikat a rászorulóknak, az akkori társadalom legkitaszítottabb rétegének, akikkel a szentmise után együtt fogyasztották el azt. A tehetősebbek egy asztalhoz ültek a szegényekkel. „Mi is ezt tesszük ezen a napon. Ez nem egy egyszeri, hanem egy kiemelkedő alkalom, amely még inkább felhívja figyelmünket az összetartozásra, arra, hogy mindannyian Isten gyermekei vagyunk és felelősek vagyunk egymásért. A katolikus egyház 2000 éve végez szeretetszoláglatot, hivatalos segélyszervezetén, a karitászon keresztül 90 éve teszi a jót. A kommunizmus időszakában ezt a segélyszervezetet is betiltották, mint ahogyan feloszlatták a szerzetesrendeket és mindent, amit az egyház működtetett. 30 évvel ezelőtt azonban a karitász újjászerveződött és ma Magyarországon már 800 településen 10 ezer önkéntes, ezen belül az Egri Főegyházmegyében 65 településen 911 önkéntes teszi a jót az egyház nevében és az evangélium szellemében.

Ma visszatérünk az ősegyház szép hagyományához és szeretetvendégséggel ünneplünk együtt. Ezzel is szeretnénk kifejezni, hogy mi nemcsak beszélünk az evangéliumi szeretetről, hanem lehetőségeinkhez mérten nemcsak ma, hanem a mindennapi nehézségekben is odaállunk a rászorulók mellé és szeretnénk segítséget nyújtani számukra.” – zárta szavait a karitász igazgató.

P. Tran Si Nghi Ferenc SDB, az Avilai Szent Teréz Plébánia plébánosa bemutatta az egyházközség karitászcsoportját. A csoport 26 önkéntes taggal látja el a jószolgálati tevékenységet, élelmiszer és ruhaadomány osztásával, napi megélhetési problémák orvoslásával, gyerekek táboroztatásával váltják valóra az evangélium tanítását.

A településen az egyházközségi karitász a családsegítő központtal, az idősotthonnal, a hajléktalan szállóval és a szalézi rend intézményeivel együtt igyekszik segíteni a rászorulókon.

A közös ima után a meghívottak átvonultak a Don Bosco Sportközpontba a szeretetvendégség helyszínére, ahol a 3 fogásos ebéd mellett a szalézi szerzeteseknek köszönhetően lelki útravalóval is gazdagodtak.

 

Pap Ildikó

 kép: Szent István Televízió - Federics Róbert