Szinnyei József-díjat kapott Gál Tibor

ba278b3552b31376d6908c52f24f28eb8ff04800

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Tittel Pál Könyvtárának főigazgató-helyettese Szinnyei József-díjat vehetett át augusztus 20-a alkalmából a Pesti Vigadóban. A kultúráért és innovációért felelős miniszter által alapított elismerés évente két, a könyvtártudomány területén hosszabb időn át kiemelkedő, magas színvonalú szakmai tevékenységet végző szakembernek adományozható.

Vitályos Eszter miniszterhelyettes asszony köszöntőjében kiemelte, hogy a kitüntetettek tettei egy-egy közösség számára nagy jelentőséggel bírnak. Akár életeket és sorsokat fordítanak a helyes irányba és őrzik, művelik, tanítják a magyar kultúrát.

Gál Tibor 36 éve dolgozik az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem és jogelőd intézményei szolgálatában. A könyvtár és az egyetem több mint 3 évtizedes múltra visszatekintő fejlődésének minden állomásánál jelen volt. Szakmai elhivatottsága, a fenntartó és a felsőoktatási intézmény iránti elkötelezettsége, kitartása példaértékű.

Az egyetemi könyvtár fennállása során számos kihívásnak tett eleget, rugalmasan alkalmazkodott a változó felsőoktatási környezethez. Főigazgató-helyettes úr munkája során kiemelt szerepet kap a gyűjteményharmonizáció, a fenntartó oktatási-kutatási céljaihoz illeszkedő állományfejlesztés, a költséghatékony modernizáció a szolgáltatásmenedzsmentben. Kitüntetett figyelemmel koordinálja az intézmény- és Líceumtörténeti gyűjtemény gyarapítását, amely az Egyetem múltjának és jelenének méltó tükre. 2007 óta a Hittudományi Főiskola könyvtárát is gondozza, mely munkája révén kiváló kapcsolatot alakított ki az Egri Főegyházmegye minden szervezeti egységével, kiemelten a Főegyházmegyei Könyvtárral. Oktatás- és kutatástámogatási tevékenysége a hazai egyetemek, szakkönyvtárak és szakmai szervezetek körében is elismert, többen közülük támogatták a felterjesztést.

Szakmai tudásán és értékein túlmenően kiváló kutató és előadó, publikációk és nagyszerű művelődéstörténeti előadások szerzője, magával ragadó stílusú előadója. A Líceum épületének, valamint építészeti és képzőművészeti kincseinek szakavatott ismerője. Otthonosan mozog orvostörténeti témában, magas fokú angol nyelv- és kultúra ismeretét pedig jellemzi, hogy 2019 decemberében Shakespeare Szentivánéji álom című művének fordítását tette közzé.

A kitüntetéshez szívből gratulálunk, munkájához további sikereket, jó egészséget kívánunk!