Szinodális folyamat az Egri Főegyházmegyében

Az Egri Főegyházmegyében Ternyák Csaba egri érsek vezetésével néhány hete szűkebb, most pedig szélesebb körben tartottak egyeztetést arról, milyen feladatok vannak a szinodális folyamat helyi vonatkozásában. Mint ismert, Ferenc pápa ősszel megnyitotta a 2023. évi  püspöki szinódus folyamatát, világszerte október 17-én kezdődött az egyházmegyei szakasz, melyet minden püspök hírül adott.

November 22-én több szakterület képviselői ültek össze Egerben. Ternyák érsek a megbeszélésen emlékeztetett, az Egri Főegyházmegyében számos területen a szinodális folyamathoz hasonlóan beszélik át a tennivalókat és hoznak döntéseket, utalt mások mellett az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság, a Tanácsosok Testülete, a Papi Szenátus és a Gazdasági Bizottság tevékenységére.

A főpásztor rámutatott, most az a feladat, hogy közösen gondolkodjanak arról, milyen formában  és milyen ütemezéssel lehet az egyház tagjainak, közösségeinek véleményét, álláspontját alaposan megismerni a megfelelő szempontok alapján, hogy a helyzetkép ismeretében  egy közös jövőképet tudjanak kialakítani.

Juhász Ferenc pasztorális helynök a Szent István Televíziónak nyilatkozva úgy fogalmazott: most folyik a háttérmunka, kérdőívek, munkadokumentumok készülnek, amik alapján összegezni lehet a tapasztalatokat, véleményeket.  A munkacsoport áttekintette a magyar egyházmegyék eddig végzett tevékenységét a területen, s ezek figyelembevételével, a helyi viszonyok ismeretében születnek majd a szükséges dokumentumok.

Ficzek László általános helynök úgy fogalmazott, nagyon lényeges, hogy  a különböző közösségek összeüljenek, beszélgessenek és erősítsék a belső kommunikációt, ha ez megvalósul, önmagában fontos eredmény.

Ternyák Csaba egri érsek elmondta: számos fórumon ismertetik majd a további tennivalókat, az újévi körlevél is tájékoztatást ad a szinodális folyamat feladatairól.

 

Bérczessy András

kép: Szent István Televízió - Federics Róbert