Szülessen meg bennünk Krisztus!

01

Krisztus akkor születik meg bennünk ha ki tudunk lépni problémáink világából, ha észrevesszük a rászorulót és felismerjük, a világ nem körülöttünk forog - mondta a karácsonyi éjféli szentmisében Ternyák Csaba érsek az egri bazilikában.

04

Szentbeszédében egy napokban történt, tragikusnak ígérkező, de szerencsésen végződő eseményt idézett fel a főpásztor, melyben egy hathetes csecsemőt édesapja, egy rendőr és a mentésirányító telefonos segítsége révén sikerült megmenteni. Karácsony táján ez még inkább meghat bennünket, mivel egy csecsemő a főszereplője a történetnek, akivel Istennek nagy tervei lehetnek.

02

Az a gyermek jut eszünkbe, akinek nem jutott hely a szálláson, s egy istállóban kellett megszületnie. Jézus története is jól végződött, neki köszönhető, hogy megváltott emberek vagyunk. A főpásztor elmondta: Lukács evangéliumából sokszor hallhattuk az ő történetét, s minden szava ismerős. Lukács evangélista orvos és történész volt, alapos kutatómunka után írta le az eseményeket, a tér és idő koordinátái közé, ismert történelmi szereplőkhöz kapcsolva azokat.

03

Az érsek úgy fogalmazott: „ezt a történetet, akárhányszor ismételjük, nem lehet megunni, újra és újra meg akarjuk hallani, át akarjuk élni karácsony nagyszerű élményét. Azért jövünk el ilyen sokan karácsony éjszakáján a templomba, hogy másokkal együtt ismét megtaláljon bennünket az emberiség történelmének legszebb üzenete: Isten emberré lett, hogy megnyissa számunkra a felemelkedés útját. Arra kapunk ugyanis meghívást ma éjjel, hogy mi is Isten gyermekei legyünk. Ma újra átélhetjük keresztségünk, újjászületésünk titkát. Ma friss erő árad az egyházba, hogy időszerű maradhasson korunkban is.”

06

A főpásztor felidézte, Assisi Szent Ferencet annyira megigézte a barlangistálóban játszódó jelenet, hogy megalkotta az első betlehemet, s ez a mai napig mozgatja a gyermekek művészi fantáziáját is. Az Egri Érseki Palota Látogatóközpontban látható az a több mint kétszáz mű, mely az alkotói pályázatra érkezett.

07

Az érsek hangsúlyozta: Krisztus akkor születik meg bennünk ha ki tudunk lépni problémáink világából, ha észrevesszük a rászorulót. Ha a szeretetben leleményesek és talpraesettek vagyunk, mint az említett rendőr az autópályán. Ha észrevesszük, hogy a világ nem körülöttünk forog, akkor megszületett bennünk Krisztus.

 

Federics Róbert

kép: Szent István Televízió – Vozáry Róbert