Tanévzáró Te Deum az Egri Főegyházmegyében

LM_5610

Tanévzáró ünnepséget tartottak az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő köznevelési intézmények pedagógusai, diákjai számára június 8-án a Jászapáti Kisboldogasszony templomban.

LM_5621

Az ünnepég hálaadó szentmisével kezdődött, melynek főcelebránsa Ternyák Csaba érsek a társadalom, a világ szabályait, előírásait Jézus parancsaival állította párhuzamba. Mint mondta, a mai világban az emberek többsége autonómiára törekszik és nem akar a törvényeknek, előírásoknak megfelelni. Talán még a keresztények is válogatnak Jézus tanításai között és csak azokat próbálják követni, amelyek számukra szimpatikusak.

LM_5660

Rámutatott, hogy az ószövetségi törvény 613 előírást tartalmazott, amelyet a zsidóknak meg kellett tartaniuk és 365 tilalmat kelett figyelembe kellett venniük életük során. Jézus azért jött, hogy ezeket tökéletesítse. Sokan a büntetéstől való félelem miatt tartják meg a törvényeket, Jézus azonban a szeretet evangéliumát akarta elültetni a szívünkben. Azért jött, hogy megszabadítson bennünket külső és belső félelmeinktől. „Ez az, amire a mai evangélium is felhívja a figyelmünket, hogy szeretetből teljesítsük Krisztus parancsát. Nem félelemből, nem azért, mert az iskola előírja, hogy minden vasárnap szentmisére kell menni, mert a katolikus iskolába ez így illik. Nem azért, mert az egyház öt parancsában benne van, nem a parancs miatt, hanem szeretetből.”

LM_5667

Az idei tanév mottója az volt, hogy Péter hitével tekintsünk Krisztusra. Mi Péter hitével akarunk rá tekinteni, és el akarjuk ismerni, hogy ő a mi Urunk és Istenünk. „Kedves diákok, ti, akik az iskoláitokban a legjobban teljesítetek, legeredményesebb diákok vagytok, és itt vannak az oklevelek, amelyeket ma át fogok adni nektek, azt bizonyítja, hogy ti törekedtek a jóra, számotokra fontos Jézus Krisztus barátsága is. Tanuljátok meg azt, hogy Péter szemével tekintetek Jézusra, és hogyha bármi történik is veletek az életben, soha ne feledjétek, hogy ő mindig vár benneteket. Szelíden arra szólít, ne sántikáljatok kétfelé, térjetek vissza hozzá és szeretetből teljesítsétek minden parancsát.”- zárta szavait a főpásztor.

LM_5694

A szentmisét követően Köböl Zsolt, az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság osztályvezető-helyettese beszélt a Gárdonyi halálának 100. évfordulója alkalmából kiírt irodalmi pályázat céljáról. „Gárdonyi megpróbált fölé nőni a népszínművek sekélyes ábrázolásának. Nem derűs, optimista embereket ábrázolt, hanem érző, lélegző, vétkező, szerető embereket.

LM_5706

Gárdonyi Gézának sajátos szeretet-tana szerint minden szép lehet, ha képesek vagyunk egy percig szeretettel szemlélni.” Ezt a szemléletet próbálták színpadra állítani a főegyházmegye pályázatára jelentkező diákok. A pályázaton az encsi Szent László Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai érték el az első helyezést. Az ünnepélyes díjkiosztás után a jelenlévők megtekinthették a győztes színdarabot.

 LM_5717 

Lóczi Tamás, EKIF elnök rövid köszöntőjében egyebek mellett arról beszélt, hogy az Ukrajnában zajló háború a mi régiónkban hogyan éreztette hatását. Háláját fejezte ki a katolikus intézmények felajánlásaiért, megmozdulásáért, amellyel segítették a menekült családokat. „Köszönjük azt a munkát, amellyel az iskolák próbálták megoldani a nyelvi nehézségeket, a tanulmányi rendszer eltéréseit, hogy a menekült fiatalok be tudjanak kapcsolódni a kortárs közösségekbe és lelkileg minél kevesebb traumával éljék át ezt az időszakot.”

LM_5741

Az ünnepség végén a főpásztor oklevél és könyvjutalomban részesítette a tanévben kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákokat, összesen 57 diák és közösség kapott elismerést.

Pap Ildikó

kép: Lénárt Márton