Te Deum az egri bazilikában

Megtartották az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő oktatási intézmények közös tanévzáró Te Deumát június 12-én, az egri bazilikában.

Juhász Ferenc, az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság elnöke köszöntőjében elmondta: hálát kell adnunk mindazért, amit a tanév során kaptunk, s fel kell ismernünk az apróbb jelekből is Isten gondoskodását. Az elnök a Szent István Televízió kérdésére úgy fogalmazott: az idei tanévben egy iskolát vett át az egyház, így jelenleg 71 katolikus fenntartású nevelési, oktatási intézmény tartozik az Egri Főegyházmegyéhez.

Mint hangsúlyozta,  a jövőben az intézmények és az egyház kapcsolatának elmélyítése a cél, s az, hogy a helyi közéletben is jelen legyen az egyház.

Az ünnepi szentmisén Ternyák Csaba érsek úgy fogalmazott: a pünkösdi lélek által új szívet kapunk, hogy szeretet legyen bennünk, ami pedig a legnagyobb energiaforrás. Amit szeretet által tesz az ember, annak eredménye a belső öröm, az igazi boldogság.

Isten kedvében járni, őt és a másik embert helyezni életünk középpontjába azt jelenti, hogy végrehajtottuk életünk kopernikuszi fordulatát. Nem rólunk szól már a történet, hanem megtanulunk másokért élni, ezt jelenti a keresztény élet.

Az ünnepi mise után Pappler Pál füzesabonyi plébános tartott rövid előadást, majd ezt követően a kiemelkedően teljesítő tanárok, diákok, közösségek részesültek főpásztori elismerésben, s elbúcsúztatták a nyugalomba vonuló intézményvezetőket.