Teremtésvédelem a gyakorlatban

(A képre kattintva galéria nyílik!)

Ferenc pápa Laudato si' (magyarul: Áldott légy) kezdetű, az Isten által, minden teremtmény közös otthonának teremtett világ gondozásáról 2015-ben kiadott enciklikája a természeti, emberi környezet megőrzését és ápolását sürgeti. Az enciklika szellemében Dr. Ternyák Csaba egri érsek 2017. március 25-ére, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepére Teremtésvédelmi Napot hirdetett. Ennek jegyében az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő oktatási intézmények környezetvédő és szépítő akciókat szerveztek, amelyek azóta is folytatódnak.

2019. március 23-án, szombaton délelőtt az idei Teremtésvédelmi Nap keretében az egri katolikus iskolák az Egerből Egerbakta felé vezető 24-es főút, hagyományos egri elnevezéssel a „Vörös-kereszt” melletti szemetes földterületet tisztították meg. A programon személyesen részt vesz az egyházmegye főpásztora, Dr. Ternyák Csaba is.

A program imádsággal kezdődött, ezt követően az érsek köszöntötte a több mint száz résztvevőt. Elmondta: prófétai cselekedet ez az akció is, hiszen, miként több ezer évvel ezelőtt, most is a tettek által nyilvánul meg az evangélium üzenete. A cél az, hogy kifejezzük, megbecsüljük a teremtett világot, a ránk bízott értékeket, melyeket tovább akarunk adni az utókornak.

Dr. Németh Zoltán, az Egri Főegyházmegye teremtésvédelmi referense kiemelte: nem elszigetelt akcióról van szó, hiszen valamennyi egyházmegyei katolikus intézmény szépíti környezetét a Teremtésvédelmi Nap keretében. Ezt az is segíti, hogy valamennyi iskolában dolgozik teremtésvédelmi referens, s az éves munkatervben is szerepelnek hasonló programok.

Habis László, Eger polgármestere úgy fogalmazott: figyelemreméltó ez a törekvés, mely azt mutatja, hogy sokan dolgoznak együtt a város élhetőségének megőrzéséért.

Az egri Szent Imre Katolikus Általános Iskola, az Andrássy György Katolikus Középiskola, a Szent József Kollégium és a Segítő Szűz Mária Kollégium dolgozói és diákjai jókedvűen és lelkesedéssel takarítottak, így hamar megszépült a városszéli zöldfelület.

Az akció végén a megtisztított területen egy figyelemfelhívó táblát helyeztek el a résztvevők.

Az Egri Főegyházmegye kezdeményezését támogatta az Egri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. és a Városgondozás Eger Kft.

szöveg: Bérczessy András

fotó: Gergely Gábor