Teremtésvédelmi hét Pélyen

„Itt születtem én ezen a tájon” A hitéleti nevelés, művészetoktatás, természetvédelem, környezettudatosság, egészséges életmód, sport kerültek ennek a hétnek a középpontjába.

Hétfőn a Pélyi Madárrezervátumot ismerhették meg a gyerekek: kerékpártúrával egybekötött természetjárás során a Hortobágyi Nemzeti Park szakemberei, Monoki Ákos és Dr. Tallósi Béla tartottak foglalkozást, majd visszatérve az iskolába felállításra került a Közép-Tisza-Jászság Természetvédelmi Tájegységet bemutató kiállítás. A napot a Harmónia Művészetiskola táncháza zárta.

pély tömeg

Kedden Liga Konrád káplán atya Ferenc pápa enciklikája, a Laudato si’ bemutatása során igyekezett a tanulók figyelmét a környezetvédelemre irányítani. Szívhez szóló előadását Fodorné Nagy Judit gyönyörű gitáros éneke, a Napfivér, Holdnővér követte, melyet meg is tanultak és közösen énekeltek a gyerekek. Szerdán a Madarak és fák napja témaköréhez kapcsolódóan kiírt versíró-, fotó- és rajzpályázat eredményhirdetését, az alkotásokból készült kiállítás megnyitóját követően szavalóverseny várta a tanulókat. Csütörtökön Borbáth Péter, Sipos Mónika és Tóth László természetvédelmi szakemberek a Bükki Nemzeti Park Pélyi-szikesek területének növény- és állatvilágát ismertették meg tanulóinkkal a Ludas területén. Pénteken a megszerzett ismeretek összegzése, rögzítése érdekében vetélkedő zárta a hetet.

pély kint

A vetélkedő fővédnöke Telegdi Ágnes pélyi származású írónő volt, aki sok érdekesség mellett gyönyörű fotókkal is színesítette az író-olvasó találkozót, könyveket és tárgyjutalmakat adott át a legjobbaknak. A kertünk madarait bemutató információs tábla, óriás kirakók, növény- és madárhatározó alkalmazások használata, madáretető, madáritató kihelyezése, a madáretetés, madáritatás szabályai mellett sok más érdekes ismeret és feladat várta a tanulókat ezen a héten. Ez a program a környezettudatosságról szólt, a teremtett környezet, a helyi természeti értékek megismerése mellett azonban az aktív közösségépítés is cél volt. Hálás köszönet mindazoknak, akik a teremtésvédelmi hét megvalósításában közreműködtek.

 

beküldött hír