Teremtésvédelmi referensek országos találkozója Sarudon

konferencia

A sarudi Genezáret Katolikus Lelkigyakorlatos Ház adott otthont az egyházmegyei teremtésvédelmi referensek országos találkozójának október 4-5. között.

622_2964_01-MP4_snapshot_00-06_[2023-10-05_15-25-26]

Székely János püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate Bizottságának elnöke a két napos rendezvényről szólva elmondta, céljuk, hogy válaszokat találjanak arra, mit tehet az egyház a közös otthon, a teremtett világ megóvása érdekében. Utalt Ferenc pápa napokban megjelent Laudate Deum kezdetű apostoli buzdítására, amely az éghajlatváltozásról szól, melyben leírja, hogy az emberiség régóta tud az óriási problémáról, ennek ellenére érdemben nem teszünk semmit. Az utolsó órában vagyunk, lassan olyan szintűvé válik a klímaváltozás, amit az emberiség már nem tud uralni. „A teremtésvédelem lényege az, hogy megtanuljunk szerényebben élni. A Föld erősforrásai végesek. A keresztény ember talán ezt mutathatja meg, hogy nem tragédia szerényebben élni. Az élet célja nem a mennyiségi növekedés, hanem minőségben, emberségben, kapcsolatokban, hitben kell növekedni. A referensek abban segítenek, hogy a katolikus iskolákban és a plébániák mindennapjaiban jelen legyen ez a téma.”

mise nagyobb

A találkozón Ternyák Csaba egri érsek mutatott be szentmisét. Prédikációjában a főpásztor egyebek mellett arról beszélt, hogy a hívő ember a teremtett világgal együtt, pusztán a létezésével is Isten dicsőségét hirdeti. Hit nélkül, Isten nélkül az emberen elhatalmasodik az önzés és a saját egyéni szempontjait fontosabbnak tartja, mint a világ védelmét. Az önzés ellen úgy küzdhetünk, hogy alázattal elismerjük, hogy nem mi vagyunk a világ urai.

prédikáció

Ezért kezdődött el néhány évvel ezelőtt az Egri Főegyházmegye katolikus iskoláiban egy ilyen irányú nevelő munka. A legnagyobb szolgálat az, ha a következő generációt Istenbe vetett hitre és a teremtett világ védelmére neveljük.

622_2961_01-MP4_snapshot_04-41_[2023-10-05_15-20-45]

Dr. Gelencsér András egyetemi tanár, a Pannon Egyetem rektora, a MTA Levegőkémiai Kutatócsoportjának vezetője Ábrándok bűvöletében című könyvéről szóló összegzésében a fenntartható fejlődés korlátairól beszélt. Rámutatott a Föld energia készletének rohamos csökkenésére és beszélt a politikai és a gazdasági elit rövid távú érdekeiről. Mind egyéni, mind önkormányzati és ipari szinten is a kisebb energiafogyasztást és a hagyományos életformához való visszatérést látja megoldásnak.

622_2962_01-MP4_snapshot_04-24_[2023-10-05_15-21-44]

Dr. Szabó Eszter, a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület képviselője beszélt a Laudato si’ Animátorprogramról, amelynek célja elősegíteni a helyi katolikus közösségek teremtésvédelmi aktivitását. A foglalkozássorozat olyan felnőtteknek szól, akik elkötelezettek egyházközségük, közösségeik életének teremtéstudatosabbá formálásában. A képzésben eddig 90 személy vett részt, egy ötalkalmas online kurzus során tudományos és teológiai tudást kaptak az ökológiai megtérés megéléséhez és terjesztéséhez.

622_2963_02-MP4_snapshot_11-21_[2023-10-05_15-23-59]

Dr. Németh Zoltán, az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság osztályvezetője, teremtésvédelmi referens  az iskolarendszer jelentőségét mutatta be a jelenlévőknek. Az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő 58 köznevelési intézmény mindegyikébe neveztek ki teremtésvédelmi felelőst, akik rendszeres programokkal nevelik a gyermekeket a felelős gondolkodásra, a környezet és a teremtett világ védelmére.

622_2972_01-MP4_snapshot_00-02_[2023-10-05_15-26-00]

A találkozó végén az egyházmegyék teremtésvédelmi referensei számoltak be az általuk indított programokról, mint például szemétszedés, iskolakert gondozása, de több helyen állatasszisztált órákat tartanak, rajzpályázatokat írnak ki e témában, túrákat szerveznek, gondozzák a kültéri szakrális helyeket, helyi kistermelőktől vásárolnak, de a gáz és villanyáram fogyasztás csökkentésére és arra is nevelik a gyermekeket, hogy minél többen kerékpárral menjenek az iskolába.

 

Pap Ildikó

kép: Szent István Televízió – Vozáry Róbert, Birincsik Márton