„Ti vagytok a jövő” – új iskola épül Körömben

06

A közel 1500 lelkes Borsod megyei település, Köröm iskoláját eredetileg 90 tanulóra tervezték, jelenleg mintegy 240 diák jár ide. Évek óta tervezték a bővítést, az impozáns plébánia – egykori pálos fogadó – melletti telken emelnek majd új épületet. A 3 milliárd forintos állami támogatásból 16 tanterem, 5 szaktanterem és  tornaterem épül.

08 (1)

A Szent II. János Pál Katolikus Általános Iskola ünnepélyes alapkőletételen Orosz Lászlóné igazgató és Tóth Tibor polgármester köszöntötték a megjelenteket.

11

Hegyi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium képviseletében úgy fogalmazott: a felzárkóztatás az iskolán, az oktatáson keresztül valósulhat meg, ezért épít a kormány iskolákat és hozott létre 1 millió új munkahelyet.

12

Tállai András miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő azt mondta: új esélyt kapott ezzel a beruházással a nehéz sorsú település. Hosszas tervezés, együttgondolkodás eredményeképpen jöhetett el ez a nap.

13

Ternyák Csaba egri érsek úgy fogalmazott: most is Jézus Krisztus gyűjtött össze bennünket, s ad bátorságot egy ilyen nagy beruházáshoz. Emlékeztetett: hosszú időn keresztül szolgált itt Kuklay Antal atya, segítette, felkarolta az itt élőket, a roma testvéreket, néhány éve pedig a verbita atyák gondozzák a közösséget. A főpásztor  a szülők döntését méltatta, a bizalmat, hogy az egyházra bízzák gyermekeiket.  „Ti vagytok a jövő!” – fordult a gyermekekhez a főpásztor, s hozzátette: „itt fogjátok megalapozni további életeteket.”

09

Az iskola énekkarának műsora után Albert atya az időkapszulába helyezte az alapkőletételi okiratot és több dokumentumot, majd közösen elhelyezték az alapkövet, melyet az ünnepség végén megáldott Ternyák Csaba egri érsek.

17

Köröm polgármestere szerint ezzel a beruházással gyökeres változás jár majd együtt. Azt mondta, egy új világ alapkövét tettük le a mai napon, s ez a gyerekek mellett az itt élőknek is megváltozik az élete és a tanulás, a szorgalom meg fogja hozni a gyümölcsét.

02 (1)

03 (1)

Hamarosan elindul a nyílt közbeszerzési eljárás,  kiválasztják a kivitelezőt és elkezdődhet az építkezés.