Több mint 1000 hallgató fejezte be tanulmányait az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen

Az oklevélátadó díszünnepségekkel 2023. július 7-én és 8-án zárul le az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem 2022/23-as tanéve, amely az egri felsőoktatás történetében a 249. oktatási esztendő. A végzősök között most is jelentős arányt képviselnek a Pedagógiai Kar hallgatói. Az eseményen Dr. Hankó Balázs államtitkár kiemelte: "egri modellből" építkeztek, amikor a pedagógusképzés megújításának javaslatait fogalmazták meg.

A tavaszi félév végén Egerben 969-, Jászberényben 81 fő, összesen tehát 1050 hallgató tett sikeres záróvizsgát az Eszterházyn, ennek nyomán a pénteki, egri eseményeken 722-, míg szombaton Jászberényben 81 végzős hallgató vette- és veszi át személyesen a diplomáját. Az Egri Bazilikában pénteken 10.00 órai kezdettel a Bölcsészettudományi és Művészeti, valamint a Pedagógiai Kar végzősei (434 fő), míg 15.00 órakor a Gazdaság- és Társadalomtudományi, az Informatikai, illetve a Természettudományi Kar hallgatói (288 fő) vehették át oklevelüket.

A délelőtti díszünnepségen beszédet mondott Dr. Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár, aki az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem „egri modelljét” állította középpontba követendő példaként. Úgy fogalmazott: a siker kulcsa az értékek iránti elkötelezettség, a gyakorlat és tudás megfelelő összhangja, valamint a hivatásszeretet. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem ünneplő közössége ma a Bazilikában gyűlt össze. Olyan, csaknem 250 éves egri felsőoktatásról beszélünk, melyről a legtöbbeknek a tanárképzés, pedagógusképzés jut az eszébe. A több, mint ezer eszterházys diplomából mintegy 400 oklevél a jövő szempontjából oly fontos pedagógusképzéshez kapcsolódik – emelte ki Hankó Balázs. Örömteli az is, hogy fiatal doktoranduszok és habilitált doktorok viszik tovább ezt a 250 éves értéket.
Az „egri modellből” tanulnunk kell, s ennek alapja az érték megőrzése és tovább örökítése, amely kiemelt feladata az egyházi fenntartású felsőoktatási intézményeknek. A következő alapvetés, hogy az „egri modell” a gyakorlatra fókuszál, s az Egri Főegyházmegye mint köznevelési intézményfenntartó rögtön gyakorlatot is kínál a fiatalokoknak. A jövő pedagógusait az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem egyedi ösztöndíjjal, támogatással segíti, erről szól a Pyrker Ösztöndíj – mutatott rá az államtitkár. Hankó Balázs aláhúzta: ebből a modellből építkeztek, amikor a pedagógusképzés megújításának javaslatait fogalmazták meg.

A célokat részletezve kijelentette: szélesebbé, rugalmasabbá kell tenni a pedagógusképzést, ezért nyitnak a szakképzési technikumok felé, hogy azok - együttműködésben a pedagógusképző egyetemekkel - alakítsák át, erősítsék meg az óvóképzést, ahogyan az például a műszaki, természettudományok esetében már működik. Ennek a lépésnek köszönhető, hogy idén 76%-kal többen jelentkeztek a szakképzésből a felsőoktatásba.

Hankó Balázs aláhúzta azt is, hogy 2023-ban 14 ezren, a tavalyinál 67%-kal többen jelentkeztek pedagógusképzésre, s minden tizedik leendő hallgató az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemet választotta. Megduplázódott az óvodapedagógusképzésre jelentkezők száma is, valamint 30%-kal többen tették le voksukat a tanító és tanárszakok mellett. Mindez reményt ad arra, hogy a gyakorlati fókuszú, rugalmas értékalapú képzéssel jó pedagógus-utánpótlásunk legyen – fogalmazott az innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár.

A 2022/23-as tanév végén az EKKE hallgatói közül alapszakon összesen 628-, mesterképzésben 170-, osztatlan képzésben 78 fő teljesítette az oklevél megszerzéséhez szükséges követelményeket. A fentieken túl felsőfokú szakképzésben 104-, szakirányú továbbképzési programokban 70 hallgató zárta sikeresen tanulmányait az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen. Az EKKE végzőseinek 38%-a pedagógusképzésben szerzett diplomát. Angol nyelvű képzésben 18 hallgató tett sikeres záróvizsgát, közülük 7-en alapszakon, 11 fő pedig mesterképzésben vehet át oklevelet.

A neveléstudomány területén sikeresen habilitált Dr. Sanda István Dániel, valamint PhD tudományos fokozatot szerzett Csató Anita, Fodor Zoltán, Herédi Rebeka, Kiss Zoltán, Klem Dénes Attila, Lívják Emília, Nádudvari Gabriella, Sárosi Tünde, Subrt Péter, Tomori Tímea, Tudlik Csilla, Urbán Péter. Az EKKE Történelemtudományi Doktori Iskolában sikerrel védte meg doktori értekezését Péterffy Gergely Pál.

Az eseményeken Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona rektor és a karok dékánjai egyetemi és kari kitüntetéseket, díjakat adtak át az arra érdemes egyetemi polgároknak.

Az átadott elismerések és a díjazottak:
-    Pro Academia Agriensi Juventutis-díj: Zaja Barbara (EHÖK elnök)
-    Pro Academia Agriensi Juventutis-díj: Nagy Enikő angol nyelv és kultúra tanára – testnevelőtanár, VI. évfolyam
-    Eszterházy Károly Egyetem Művészeti-díj: Makleit Fanni grafikusművész, III. évfolyam
-    Lyceum Pro Scientiis Alapítvány-díj: Kobolák Dóra történelem és közösségi művelődés osztatlan tanár
-    Jó Tanuló, Jó Sportoló-díj: Balogh Zsolt edző BSc, II. évfolyam
-    Jó Tanuló, Jó Sportoló-díj: Benyó Blanka sport- és rekreációszervezés BSc, III. évfolyam
-    Tehetséges Roma Hallgató-díj: Horváth Ádám földrajz - biológia osztatlan tanár

Kari díjak, elismerések:
-    BMK Gárdonyi Géza-díj: Szamosvári Mária intézeti koordinátor - Mozgóképművészeti és Kommunikációs Intézet
-    BMK Gárdonyi Géza-díj: Galda Gábor Attila angol nyelv és kultúra tanára – magyartanár
-    BMK dékáni dicséret: Oláh Dávid magyartanár-történelemtanár és állampolgári ismeretek tanára
-    PK Somos Lajos-díj: Szabadkai Vanda pedagógia mesterszak
-    PK Somos Lajos-díj: Nagy Krisztina közösségszervezés BA
-    TTK Hallgatói Díj: Orosz Réka Gabriella földrajz - biológia osztatlan tanár

Szöveg: Zentai László
Fotók: Szántó György