Törőcsik Mari emlékezetére

A nemrég elhunyt Törőcsik Marira, a nemzet színészére és művészére, a Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőre, a magyar színjátszás felejthetetlen alakjára emlékező írást küldött számunkra a művész szülőfalujából, a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvoda Pélyi Petőfi Sándor Tagiskolájának vezetője, Miklósné Tasi Edit. Az emlékező írást változtatás nélkül adjuk közre.

"A legtöbb díjjal rendelkező magyar színésznő, Törőcsik Mari 1935. november 23- án született Pélyen. Ha valaki iskolai táborozáskor, kiránduláskor megkérdezte tőlünk, hol van az a Pély, csak azt válaszoltuk: ahol Törőcsik Mari született.

Amikor a kis Marián világra jött, még senki nem sejtette, hogy az ország majdan leghíresebb színésznője indul innen, Pélyről világhódító útjára. Nagyapja, Kovács Sándor 1927- ben, Heves megyében elsőként ide építtetett villanyvilágítással felszerelt színpadtermet, a csöppnyi lányka ideje nagy részét itt töltötte. Talán ekkor, itt kezdődődhetett el a színészmesterség iránti olthatatlan szerelem. Ha pályájáról kérdezték, először mindig szüleit említette; azt a hitet, erőt, amelyet tőlük kapott útravalóul. Édesanyja rendkívül elegáns asszony volt, édesapjára, a pélyi iskolaigazgatóra mind a mai napig sokan emlékeznek a faluban.

A nyughatatlan, eleven kislányt többször is érte majdnem végzetes baleset. Egyik alkalommal, amikor nővérének, Teréznek vitte a szódásüveget, elesett, a felrobbanó palack üvegje pár centivel a szeme felett vágott sebet a homlokán. Másik alkalommal a házuk kertjében álló bunkerből kimászó, a háborúban Pély felett cirkáló repülőket csodálattal bámuló gyereklány térdét találta el egy lövedék. De az égiek vigyáztak rá, tudták, hogy még nagy út áll Törőcsik Mari előtt, akit a sors is arrafelé lökött, hogy színésznő lehessen. És az is lett! De Milyen! Amikor a pélyi színpadon 7 évesen eljátszotta első szerepét, ki gondolta volna, hogy 1983- ban, Cannes- ban a Mandragóra- díj átadásán Sophia Loren, Lisa Minelli, Robert de Niro, Gerard Depardieu társaságában ott áll majd Törőcsik Mari is Magyarországról.

És micsoda útjai voltak neki! Szinte mindent eljátszott, ami színésznőként eljátszható. Több mint 130 filmben szerepelt, ki ne emlékezne Pataki Marira, aki a Körhintában lángoló szerelemmel nézte Bíró Mátéját, Soós Imrét.

Legnehezebb útja talán az volt, amikor onnan kellett visszajönnie, ahonnan csak nagyon keveseknek adatik meg! De ő ezt is megcsinálta! Fáradhatatlan energiával tért vissza szeretett színpadára. Újból játszott, újból forgatott!

Hogy honnan szedte azt az energiát, bájt, humort és méltóságot, ami belőle áradt? Erre csak annyi a válasz: ő volt A TÖRŐCSIK MARI. A mi Törőcsik Marink. Magyarországé, Heves megyéé és Pélyé.

Sokszor nyilatkozta, hogy amikor Pélyre látogat, az neki piros betűs ünnep. Nekünk, tisztelőinek, 2021. április 16-a pedig feketebetűs, mérhetetlenül szomorú nap, hiszen elveszítettünk egy olyan művészt, akinek munkássága, embersége pótolhatatlan űrt hagy maga után.

Utoljára a pélyi iskola első katolikus tanévnyitó ünnepségén találkoztunk vele. Elévülhetetlen érdeme van abban, hogy 2016-ban a Pélyi Petőfi Sándor Tagiskola a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola tagintézményévé válhatott, Tarnaszentmiklós- Pély település iskolája az Egri Főegyházmegye fenntartásába kerülhetett.

A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvoda közössége fájó szívvel búcsúzik Törőcsik Maritól, emlékét örökre megőrizzük."