„Törődjünk többet a lelkünkkel!”

A nagyhét titkairól, a húsvét előtti szent háromnapról tartott személyes élményekkel, elmélkedésre ösztönző gondolatokkal színesített előadást Dr. Novák István, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem delegált általános rektorhelyettese - számol be az intézmény hírlevele.

A Sacrum Triduum Paschale az egész liturgikus év csúcspontja, nem előkészület, hanem maga a húsvéti ünneplés – mondta Dr. Novák István, hozzátéve: a húsvét a keresztények legnagyobb ünnepe, ám „sokan még a vallásos emberek közül sem tudnak mit kezdeni vele”. 

Az Úr szenvedésének és föltámadásának húsvét előtti szent háromnapja a nagycsütörtök esti szentmisével kezdődik, középpontja a húsvéti virrasztás, befejezője húsvétvasárnap esti dicsérete – hangzott el az előadáson, majd a rektorhelyettes ismertette a szertartásokat, azok jelentőségét, hogy miért nem szólalnak meg a harangok, csengettyűk, „hogyan történik a nagyszombati csend megünneplése”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kiemelte: a  húsvét misztérium, mely választ ad mindenre. Útravalóul kiemelte: próbáljunk meg hinni Jézus Krisztus feltámadásában, vagy legalább gondolkodjunk el rajta! Törődjünk többet a lelkünkkel – húzta alá.

EKKE sajtó

Fotók: Nagy Adri