Új katolikus óvoda Karcagon

Érseki áldást kapott a karcagi Györffy István Katolikus Általános Iskola és Óvoda felújított, bővített épülete 2023. február 16-án.  A közel 1 milliárd forintos beruházás kormányzati támogatásból valósult meg.

01 külső

Az ünnepi program kezdetén Kovács Miklósné igazgató köszöntötte a fenntartó Ternyák Csaba egri érseket, Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárt, Gulyás Zsolt plébánost, az esperesi kerület papságát, világi elöljárókat és a közösség képviselőit. Mint elmondta, korábban nem volt katolikus óvoda a településen, január 9-e óta működik ez a 4 csoport befogadására alkalmas intézményrész. 2015-ben kezdte munkáját az Egri Főegyházmegye fenntartásában az iskola, melynek „kistestvére”, a Szent Erzsébet Katolikus Óvoda kiegészíti a katolikus oktatási kínálatot, a nevelési programban első helyen a lelki nevelés szerepel.

09 gyerekek v

Az intézmény növendékei, kicsik és nagyok színes műsorral fogadták a vendégeket. Ternyák érsek köszöntőjében úgy fogalmazott: úgy látja, az Úristen szereti a karcagiakat, akik tudnak jó döntéseket hozni, hiszen a Mária Iskolatestvérek Szerzetesrend fenntartásában működő Szent Pál Katolikus Általános Iskola mellett igény mutatkozott további katolikus intézmény indítására.

12 beszéd v

Így indulhatott el 2015-ben a Györffy István Katolikus Általános Iskola, majd a magyar kormány óvodaépítő programja segítségével ezzel az óvodával is bővült az intézmény. A főpásztor elmondta még: most, a Házasság hetén történik az ünnepélyes megáldás, s ez is emlékeztet bennünket, hogy a gyerekek szemében szüleiket látjuk, akik legdrágább kincsüket bízták ránk.

Az ünnepélyes megáldást, a falak szenteltvízzel történő meghintését követően további köszöntőkkel folytatódott az ünnepi program.

14 Soltész v

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár úgy fogalmazott: a kormány döntéseinek három fontos célja a családok támogatása, megerősítése, az egyházakkal való viszony rendezése, fejlesztése és a külhoni magyarság támogatása volt. Ez a beruházás jól mutatja, hogy ezek a célok megvalósulnak – tette hozzá. A politikus köszönetét fejezte ki az egri érseknek azért, hogy komoly szerepet vállalnak e területeken. Elmondta még, öszesen 120 katolikus  óvodát újítanak fel és bővítenek, ebből 32  az Egri Főegyházmegye fenntartásában működik.

F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő azt mondta, a Nagykunság fővárosa, Karcag tovább erősödött és gazdagodott az óvoda megépítésével. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő szavai szerint a magyar jövő épül az ilyen beruházásokkal, melyek helyet adnak a keresztény hitnek és a magyarságba vetett hitnek.

Szepesi Tibor, a település polgármestere emlékeztetett: 250 éve telepedtek meg itt a katolikusok, s azóta értékteremtő tagjai a közösségnek.

19 átvágás

A szalagátvágást követően Gulyás Zsolt plébános, iskolalelkész Kovács Miklósné igazgatóval közösen egy Szent XXIII. János pápát ábrázoló szoborral köszönték meg Ternyák érsek támogató segítségét, Soltész Miklós államtitkár egy helyi jellegzetességet, egy miskakancsót kapott, s valamennyi támogatónak, az intézmény ügyén fáradozónak ajándékkal kedveskedtek.

05 megtekint v

Az ünnepség végén a vendégek bejárták a Szent Erzsébet Katolikus Óvoda épületét. A korszerűen felszerelt mosdók és csoportszobák mellett  helyet kapott egy tornaszoba,  egy tálalókonyha, az épületet energiatakarékos rendszer hűti és fűti.

06 kint tekint v

Az akadálymentes épület  hatalmas játszóudvarán számos eszköz várja a gyermekeket, a szülők számára pedig tágas, zárt parkolót alakítottak ki.

 

Bérczessy András

kép: Szent István Televízió - Federics Róbert