Újabb intézménnyel gyarapodott az Egri Főegyházmegye

2021. szeptember elsejétől az Egri Főegyházmegye fenntartásába került a mezőnyárádi Boldog Sándor István Katolikus Általános Iskola tagintézményeként a tibolddaróci II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola. A tanévnyitó szentmisét Ternyák Csaba egri érsek mutatta be a település templomában.

Együtt kérjük a Szentlélek ajándékait, éltető erejét, s Isten áldását a településre, amely kiállt az egyházi iskola mellett – ezekkel a szavakkal mondott köszönetet az érsek Tibolddaróc lakóinak, vezetőinek, hogy meghozták ezt a fontos döntést, mellyel tovább erősítik keresztény identitásukat.

Szentbeszédében a főpásztor rámutatott: az idei tanév a templomban kezdődik, így segítséget, belső erőforrást kapunk ahhoz, hogy felismerjük a jót, a helyes utat. Az olvasmányra, Szent Pál kolosszeiekhez írt levelére utalva úgy fogalmazott: a kétezer éves szavak, amelyek a szeretet vonzásáról szólnak, ma is érvényesek, egy ilyen vonzás hozta el ezt a napot is. Mert a tibolddaróciak szeretik az Egyházat, szeretik  Istent, s most ezért is kérjük, hogy a Szentlélek által legyen erőforrása mindenkinek.

Az evangélium mai szakaszában Jézus Simon Péter anyósát gyógyítja meg, s azokat, akik hozzá járulnak, ezzel is mutatja, hogy számára mindenki egyaránt fontos, Jó Pásztorként számon tart, néven nevez bennünket.

Így kell tenniük a papoknak és a pedagógusoknak is, hogy a hívek és gyermekek általuk is érezzék Isten szeretetét –zárta szentbeszédét az érsek.

A mezőnyárádi Boldog Sándor István Katolikus Általános Iskola tagintézményeként a tibolddaróci II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola immáron az Egri Főegyházmegye fenntartásában kezdte meg a tanévet, katolikus intézményként.

Tibolddarócon 2016-ban született meg a gondolat az iskola átadásáról és idén februárban született testületi döntés, mondta el Nagy Sándor polgármester. A településvezető hozzátette a szülők közel száz százalékban támogatták a szándékot, s ennek nyomán kezdeményezték a változást. Az 1350 lakosú Tibolddaróc több mint 80 százaléka katolikus és vannak reformátusok is, s mindannyian fontosnak tartják a keresztény értékeket.

Az átadást szigorú jogi eljárásrend előzi meg és több fórumot is tartanak minden esetben a helyi közösség körében – tudtuk meg dr. Németh Zoltántól, az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság  osztályvezetőjétől. Az egyházmegye tájékoztatja a megkeresésről a tankerületet, és részletesen kidolgozzák az átadás ütemezését, amennyiben a miniszteri döntés támogatja a változtatást.

Kalina Zoltánné igazgató úgy fogalmazott: a katolikus jelleg nemcsak az intézmény nevében jelenik meg, hanem a mindennapi életben s hat a településre, a szülőkre is. 

Az iskolában közel 100 tanuló  kezdte meg az új tanévet.

 

Bérczessy András

kép: Szent István Televízió – Vozáry Róbert