Két újabb oktatási intézmény került főegyházmegyei fenntartásba

misk_03

Az ünnepélyes tanévnyitókat szeptember 3-án tartották. A miskolci Szent Anna templomban a Bársony János Általános Iskola diákjai, pedagógusai gyűltek össze, hogy érseki szentmisén kérjék a Szentlélek erejét az új tanévre, amelyet már katolikus iskolaként kezdenek el.

misk_02

A mai napon az Isten áldását kérjük a pedagógusok és szülők nagy elhatározásra, amely révén a katolikus egyház fenntartásában működik tovább az iskola – mondta beszédében Ternyák Csaba érsek.

misk_05

Úgy fogalmazott, nagy bátorság kell egy ilyen változtatáshoz, mert ami eddig volt, az megszűnt, és valami új kezdődik. Egy folyamat kezdődik el, egy belső átalakulás amelyben fontos a jó partneri viszony. Hangsúlyozta azt is, Isten örök, egyedül mi vagyunk azok, akik változhatnak és nekünk fontos megtérnünk, Isten akarata szerint élnünk, mert akkor öröm és békesség költözik a szívünkbe. Az pedig, hogy mennyire engedjük magunkhoz közel az Istent, csak rajtunk múlik.

misk_07

A szentmise után az iskola épületében folytatódott az ünnepség.

misk_08

Most már elmondhatjuk, célba értünk – hangsúlyozta beszéde kezdetén Hoskó Orsolya intézményvezető, aki köszönetet mondott Ternyák Csaba érseknek és az Egri Főegyházmegye munkatársainak hogy ennek a célnak az eléréséhez segítséget kaptak.

misk_09

Ez a tanév különleges lesz számunkra, egy új kezdet nyitánya, reményekkel, tervekkel, tenni akarással – mondta, majd az 56 első osztályos kisdiákhoz szólva úgy fogalmazott: a mai nappal egy új, izgalmas világ tárul fel előttetek. Kívánom, hogy ez a csoda, ez a felfedezés egy életen át kísérjen el benneteket. Legyen fontos számotokra a játékosan megszerzett tudás, a tettre készség, váltsátok valóra szüleitek és önmagatok álmait.

misk_10

Az igazgatói beszéd után a főpásztor megáldotta az iskola falait.

szog_01

Szögligeten egész nap nagy volt a készülődés, hiszen kettős ünnepre készültek a helyiek.

szog_04  

Egyrészt a templom külső megújulását ünnepeljük, illetve Veni Sancte szentmisére gyűltünk össze, hiszen szeptember elsejétől egyházi fenntartásba került az eddigi alapítványi iskola. Ez mindenféleképpen fontos esemény, nem csak a település, az egyházközség, hanem az egész környék számára is, hiszen nincs a közelben katolikus általános iskola csak Miskolcon. Ez mindenféleképpen egy megújulást kell, hogy eredményezzen, akár lelkileg, akár társadalmilag – mondta el a Szent István Televízió kérdésére Bukovenszki Zoltán plébániai kormányzó.

szog_05

A szentmise kezdetén Ternyák érsek megáldotta a felújított templomkülsőt, a szertartást követően pedig - korábbi nevén  - a Ménes-völgyi Tudásvető Alapítványi Általános Iskola elé vonultak a résztvevők, amely az idei tanévtől Assisi Szent Ferenc nevét viseli.

szog_09

Az ünnepségen Báriné Krajnyák Szilvia igazgató beszédében felidézte az iskola történetének fontosabb állomásait. Mint fogalmazott a kölcsönös szeretet, tisztelet, megbecsülés, erős alapot adott az iskolának, melyet most még jobban szeretnének megerődíteni, s köszönetet mondott a Főegyházmegyének, a főpásztornak.

szog_10

Üveges Attila polgármester úgy fogalmazott a célok közösek, a település és az egyházközség fejlődése gyarapodása, az élet megtartása és a gyermekek jó emberré nevelése. Ezért is volt jó döntés az iskola egyházi fenntartásba adása.

szog_12

Riz Gábor országgyűlési képviselő beszédében rámutatott: az állam és az egyház közösen felelős azért, hogy megőrizze a hitet és a magyarságot a társadalomban. Büszkének kell lennünk keresztény gyökereinkre, a szülöknek pedig ezt át kell adniuk a nevelés során, mert a gyermekek a kincs hordozói.

szog_14

A beszédeket Kölönte Sándorné, Sajtos Ibolya tanár, református lelkész gondolatai és áldó imádsága zárta.

szog_15

Ezt követően Ternyák Csaba érsek megáldotta az épületet és a termekbe kihelyezendő feszületeket.

 

Federics Róbert