Újra együtt! - napközis tábor Tenken

„Minden napnak kell, hogy legyen egy aprócska csodája, mely megérinti a lelkedet és az emlékét a szívedbe zárja..„

Június 22-26 között napközis tábort szerveztünk a tenki Szent Imre Katolikus Általános Iskolában 50 tanuló részvételével. Nagy örömmel gyülekeztek diákjaink, hiszen már régen találkoztak, s hiányoztak a közös élmények mindenkinek. Pedagógus kollégáim lelkesen állították össze a napi programokat, mert az volt a célunk, hogy minél változatosabb tartalommal töltsük meg a napokat.

A napközis tábor első napján önismereti és közösségépítő programokkal vártuk a táborozó gyerekeket. Nagy Krisztián atya a Páter Rock együttes egyik tagja Hernádnémetiből jött el hozzánk és egy nagyon vidám, jó hangulatú, de ugyanakkor lelki élményekben gazdag délelőttöt tartott nekünk tánccal és énektanulással egybekötve.
Ezután kézműves foglalkozás volt, ahol ügyességi játékot készíthettek diákjaink PET palackból, valamint Kinder tojásból és kidíszíthették különböző figurákkal. A napot zenés, mozgásos játékkal zártuk.

A tábor második napja a természetvédelemről, valamint a fenntarthatóságról szólt. A kötetlen beszélgetést követően a szelektív hulladékgyűjtést gyakoroltuk játékos formában. Ezután kavicsokat festettünk. Egy órától a Hevesi Szakrendelő és az Egészségfejlesztési Iroda és Lelki Egészségközpont három kedves hölgy kollégája látogatott el iskolánkba, akik nagyon izgalmas feladatokkal, kísérletekkel és zenés tornával készültek. A napot egy természetvédelemmel kapcsolatos vetélkedő zárta. Kifejtették diákjaink a véleményüket azzal kapcsolatban, hogy miért kell óvni a Földet, miért kell vigyázni a természetre. A vetélkedő lebonyolításában Fazekas László, meghívott vendégünk segített.

Szerdán Jászberénybe mentünk kirándulni. Miután megérkeztünk az állatkertbe, megtízóraiztunk. A játszótéren a gyerekek kipróbáltak minden játékot. Ezután közösen körbesétáltunk és megnéztük az állatkert lakóit. 12 órakor szemtanúi lehettünk a barna medvék etetésének is. Ebédre megérkezett a pizza, aminek a gyerekek nagyon örültek. Indulás előtt még maradt idő egy kis játékra is.

Két órakor már várt bennünket a Jászapáti Római Katolikus Plébánia előtt Mihályiné Birkás Terézia, a helyi általános iskola igazgatóhelyettese. Körbe vezette a csoportunkat a templomban és elmondta annak rövid történetét is.

Megtudtuk, hogy az Egri Főegyházmegye második legnagyobb alapterületű temploma az egri Bazilika után itt található. Elénekeltük közösen a Ne félj, mert megváltottalak kezdetű egyházi éneket. A nap végén mindenki kapott egy finom fagylaltot. Kicsit elfáradva, de élményekkel gazdagodva érkeztünk haza.

A csütörtöki napon a gyerekek programjai az egészséges életmódhoz, valamint, közvetlen környezetük állatvilágának megismeréséhez kapcsolódtak. Délelőtt elsétáltunk a helyi lovasudvarba.  A gyerekek három helyszínen vettek részt: lovaskocsikázás, állatsimogatás és az elmaradhatatlan lovaglás. A délután programjai a sport és az egészség téma köré csoportosultak. Játékos, mozgásos feladatokban vettek részt a gyerekek a három állomáson (röplabda, bújócska, hullahopp, ugrálókötél, akadályverseny).

A pénteki napon a kézművesség, a hagyományok megismerése, ápolása volt a fő témánk. Délelőtt 3 tevékenységből választhattak a gyerekek. Az iskola tantermében gyöngyfűzés, gyöngyvasalás, üvegfestés zajlott. Az iskola udvarán ásatáson vehettek részt a diákok. Bepillantást nyerhettek a régészek munkájába, miközben csontokat és régi pénzérméket kutattak. A harmadik csoport a Faluház látványkonyhájában volt, ahol a dagasztás technikájával ismerkedtek meg. Kenyeret és kiflit sütöttek.

Délután kürtőskalácsot készítettünk. Megbeszéltük, hogy mi is a magyar hungarikum, hogyan zajlik a tészta előkészítése, sütése. Utána nagy örömmel fogyasztották el a kalácsokat.

Reméljük, hogy ezen a héten sikerült tanulóinknak olyan csodákat átélniük, melyeknek emléke megmarad a szívükben.

 

Racsekné Csapó Csilla 

intézményvezető