Ülésezett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

Sajtólevél

 

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) május 31-én és június 1-jén megtartotta nyári rendes ülését.

A Konferencia tagjai fontosnak tartják felhívni a hívek figyelmét arra, hogy a 2022-es népszámlálás alkalmával minél többen válaszoljanak a vallási hovatartozásra vonatkozó kérdésre, amely által tanúságot tehetünk katolikus hitünkről. Az Egyház Krisztus titokzatos teste, ezáltal, ha keresztény hitről beszélünk, akkor Krisztusról beszélünk, akinek megvallása hivatásunk. Ahogy a Szentírásban is olvassuk: „Aki megvall engem az emberek előtt, én is megvallom Atyám előtt” (Mt 10,32).

            Az MKPK hivatalos segélyszervezete, a Katolikus Karitász továbbra is több területen végzi segítő tevékenységét az ukrán háborús helyzet kapcsán. A határmenti Barabáson eddig közel 15 ezer menekülttel dolgozott legalább 950 önkéntes és 150 munkatárs. A budapesti Humanitárius Tranzit Váróban a 12 órás műszakokban szintén több ezer menekült kapott segítséget. Az alapvető segítő információk mellett élelmiszert, higiéniai felszerelést és pihenési lehetőséget biztosítanak számukra.

A kárpátaljai magyarok az elmúlt időszakban nagy létszámú menekültet fogadtak belső-Ukrajnából. A Munkácsi Karitásszal együttműködve a Katolikus Karitász már több mint 150.000.000 forint értékű élelmiszert, higiéniai és gyermekápolási eszközöket, babakocsit, pelenkát, gyógyszert, kötszert, orvosi eszközt, valamint a szállításhoz szükséges kisbuszokat adott át. A tartós élelmiszerrel az ingyenkonyhák mellett a nehéz helyzetbe került időseket és egyedülállókat is támogatják.

Mindeközben az igényeket felmérve elindult a szervezet hosszú távú segítségnyújtási programja, melynek fő célja azon menekültek támogatása, akik Magyarországon keresnek menedéket. A program során, a Karitász segítséget ad lakhatásban, munkahely-keresésben, általános ügyintézésben, gyermekek iskolázásában. Mindezt úgy, hogy a támogatottak mielőbb beilleszkedjenek, és önálló életet kezdjenek hazánkban. A program megvalósítása érdekében országszerte több segítő pont is létrejön a közeljövőben, ahol a szakemberek a menekültek anyanyelvén tudnak segítséget nyújtani. A Katolikus Karitász a krízis támogatásokon túl komoly hangsúlyt fektet pszicho-szociális segítségnyújtásra is a menekültek számára.

Június 22-26. között rendezik meg Rómában a Családok X. Világtalálkozóját, amelyen 11 fős delegáció vesz részt Marton Zsolt püspök vezetésével.

A világtalálkozó imája és katekézis-sorozata online is elérhető. A lelkipásztori eszköz segítséget nyújt a felkészülésben és abban, hogy a kihívások és a nehézségek közepette is „minden család meg tudja élni életszentségre szóló hivatását az Egyházban, főszerepet vállalva az evangelizációban, az élet és a béke szolgálatában, közösségben a papokkal és minden életállapottal” (részlet a Világtalálkozó hivatalos imájából).

A püspökök testülete döntött arról, hogy június 24-én minden egyházmegyében levetítik a Váratlan élet című filmet, amely kezdeményezés által az élet védelmére kívánják felhívni a figyelmet. A vetítésekről az egyházmegyék adnak majd bővebb információkat.

            Idén a Katolikus Társadalmi Napok, a KATTÁRS Szegeden kerül megrendezésre a Caritas in Veritate Bizottság és a Szeged-Csanádi Egyházmegye szervezésében 2022. szeptember 22-25. között. Mottója: Megújulni közös értékeinkben. A programsorozat 0. napján szeptember 21-én teremtésvédelmi vita estet tartanak együttműködve a Szegedi Tudományegyetemmel. 22-én a nyitó szentmisét Bálint Sándort kültéri kiállítás bemutatója és a Szent Gellért fesztivál komolyzenei nyitókoncertje követi.

Szeptember 23-án pénteken egyháztörténeti és oktatási tudományos konferencia lesz, a fiatalokat pedig a KATTÁRS focikupa várja. A családok szentmiséjét komolyzenei és dicsőítő koncertek követik. Szeptember 24-én szombaton várja az érdeklődőket a hagyományos vásári forgatag sátras kiállítókkal, gyerekprogramokkal és koncertekkel. Jelen lesz Dolhai Attila, Csókay András, Böjte Csaba és még sokan mások. A záró szentmise szeptember 25-én vasárnap lesz a szegedi Dómban.

Idén szeptember 17-én kerül megrendezésre a Forráspont ifjúsági imaest a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Ifjúsági Bizottsága szervezésében Budapesten a BOK Csarnokban. Az eseményre idén is a 15-30 év közötti fiatalokat várják. A rendezvény mottója: Örömre hívtál!

A korábbi években összesen 19 ezer fiatal tapasztalhatta meg a zenés dicsőítések, tanúságtételek, a közös szentségimádás és a szentmise egymást erősítő, egymást összekötő erejét, amelynek forrása Jézus.

A Forrásponton való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Bővebb információk elérhetőek a forraspont.katolikus.hu honlapon.

A Konferencia korábbi döntése értelmében Baltazar Enrique Porras Cardozo bíboroson keresztül 40 millió forintnyi összeggel támogatta a nehéz helyzetben lévő venezuelai egyházat. A bíboros, aki a venezuelai Mérida érseke és a caracas-i főegyházmegye apostoli adminisztrátora, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus vendégeként járt hazánkban 2021 őszén.

A bíboros levelében köszönte meg a támogatást. A súlyos problémákkal küzdő dél-amerikai országban az egyház segítséget nyújt a kilátástalan helyzetbe került testvéreinknek. Az összeg hozzájárul a segítségnyújtás megvalósításához és folyamatosságához, amelyek által támogatni tudják többek között a plébániákon működő szegénykonyhákat és a papok lelkipásztori tevékenységeit is.  A Venezuelában tapasztalható válság közepette a főpásztor soha nem mulasztja el, hogy felemelje a szavát az elesettekért.

A Konferencia döntésének értelmében Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek felterjesztése nyomán a testület Pro Ecclesia Hungariae-díjat adományoz Bartal Józsefnének, a Keresztény Édesanyák Szent Mónika Közössége leköszönő világi elnökének.

            1992-ben indították útjára Kalocsán a Keresztény Édesanyák Szent Mónika Közösséget Róna Gábor jezsuita atya vezetésével, amelynek Bartal Józsefné alapító tagja lett és élete során áldozatos szolgálatával segítette a közösség munkáját.

A testület elfogadta Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök felmentési kérelmét az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottságában (COMECE) betöltött megbízatása alól és kinevezete utódjául Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspököt.

A püspökök döntöttek arról, hogy újabb öt évre meghosszabbítják Barcsák Marianna, a Katolikus Pedagógiai Intézet vezetőjének megbízatását.

A püspökök testülete ezúton szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik személyi jövedelemadójuk egyházi 1 százalékával a Magyar Katolikus Egyház szolgálatait támogatták.

 

Budapest, 2022. június 2.

 

 

Dr. Tóth Tamás

az MKPK titkára