„válasszuk Jézus bárkáját” – érseki szentmise a Jász Világtalálkozón

A Jász Világtalálkozónak idén Jászjákóhalma adott otthont. A program ünnepi szentmiséjét hagyományosan Ternyák Csaba egri érsek mutatta be.

jászmise3k  

A főpásztor szentbeszédében felidézte az evangélium szavait, melyben Jézus azt mondja a tanítványoknak: keljünk át a túlsó partra. Az érsek úgy fogalmazott, ez az egyház legfontosabb üzenete és küldetése, hogy átvezesse az embereket a látható világból a láthatatlan világba, s a bárkában mindenkinek helye van, mindenki meghívást kapott. Jézus velünk van az egyház hajóján, ezért nem kell félnünk, hitünk megóv ettől, nem kell félnünk.

jászmise

A főpásztor az istenfélelem fogalmáról elmélkedve hangsúlyozta, sokak ez számára Isten bosszújától való félelmet jelent, s hogy ne kelljen félni, akkor inkább tagadják. Ezzel szemben az igazi istenfélelem Isten tiszteletét jelenti, hódolatot, annak elismerését, hogy ő a mi Urunk, aki szeret bennünket, aki nem elítélni akar, hanem megmenteni, átvinni a túlsó partra.

jászmise4

Ezzel együtt saját bűneinkért meg kell fizetnünk, akkor is, ha Jézus Krisztus a kereszten széttépte adósságlevelünket. Ha bűnbánattal Istenhez járulunk, nincs okunk félni, mert az igazságosságot maga az Isten állította helyre, mert tudjuk azt, az igazságosság azt jelenti, hogy a bűnök büntetést kívánnak ahhoz, hogy helyreálljon, egyensúlyba kerüljön a mérleg, hogy igazságosság legyen, ahhoz ki kell fizetni, meg kell váltani.

jászmise2

A jászok, mindig arról voltak híresek, hogy hűségesek az Istenhez, hűségesek a hitükhöz, s a szabadságuk megszerzését megváltásnak nevezték. Sok szerzetesi, papi hivatást adott Jászföld az egyháznak. Meg kell vallanunk és gyakorolnunk kell hitünket, különben meggyengül.

jászmise5

„Én mindenkinek azt javaslom, testvérek, hogy válasszuk Jézus bárkáját, válasszuk az egyházat, amely átvisz bennünket a túlsó partra” – zárta tanítását Ternyák érsek.

A Jász Világtalálkozón hagyományőrző programokkal, bemutatókkal, koncertekkel és kiállításokkal várták a közönséget.  A háromnapos rendezvény végén átadták a stafétát a XXIX. Jász Világtalálkozónak otthont adó település, Jászszentandrás polgármesterének.

Bérczessy András

kép: Jászsági Térségi TV