Véget ért a 34. Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlat

(A képre kattintva galéria nyílik!)

Szerdán a déli óráktól élettel telt meg az egerszalóki plébánia környéke: sátrak emelkedtek a színpad és a helyszínek környékén,  sárga sapkás önkéntesek sürgölődtek, helyükre kerültek a tájékoztató táblák. A találkozóra az ország minden részéből érkeztek fiatalok, hogy az öt napos lelkigyakorlaton lélekben megerősödjenek. Kaptunk jelet! – ezt a mottót választották az idei programra, utalva a 100 évvel ezelőtti csodálatos eseményre, a fatimai jelenésekre.

Idén is többszáz fiatal vett részt az előadásokon, koncerteken, elmélkedéseken, kiscsoportos beszélgetéseken.

Délután Galo Gábor főegyházmegyei ifjúsági referens köszöntőjével kezdődött a találkozó. A vasmisés lelkipásztor, Kerényi Lajos piarista szerzetes, plébános tevékenységét méltatva úgy fogalmazott: Lajos atya a kezdetektől mindent megtett azért, hogy ez a találkozó létrejöjjön és fennmaradjon. Kerényi Lajos előadásában a nyolcvanas években indult  program emlékeit idézte. Kiemelte: az akkori zavaros világban szükségét érezték annak, hogy a fiatalság számára legyen találkozási, feltöltődési lehetőség a nyári időszakban.

A nyitó szentmisében Kerényi Lajos atya a találkozó központi gondolata kapcsán elmondta: a jel adása Fatimában égi üzenet volt, mellyel a Szűzanya szólt hozzánk, s életünkben számos olyan jel van, amit értelmeznünk kell és jól kell értelmeznünk. Kiemelte: a hétköznapokban jelenlévő, életünket átszövő szimbólum van, ami emberi létünk, belső világunk bizonyítéka.

Csütörtökön Galo Gábor főegyházmegyei ifjúsági referens előadásában a találkozás öröméről, Isten gondoskodásáról és az ehhez vezető jelekről beszélt.

 

Hodász András káplán saját életében tapasztalt jelekről, a papság felé vezető útjáról szólt, kiemelve:, jókedvvel kell hirdetni az evangéliumot, s ekkor  a hivatás is jel mások számára. Az esti szentmisét Czibere Zsolt, az egri bazilika káplánja mutatta be.

Pénteken rövid hegyi zarándoklat után Fedor Péter görögkatolikus lelkipásztor a jelek értelmezéséből, élete során megélt tapasztalatairól szólt előadásában. Elmondta: a döntéseket is segítik a jelek, figyelni kell rá, hogy helyesen, okosan értelmezzük ezeket.

A találkozó résztvevői megismerhették 777  honlap szerkesztőinek munkáját, hallhattak a média világában tapasztalható jelekről.

  124-IMG_1637

Az esti szentmise keretében Kerényi Lajos azért adott hálát a jelenlévőkkel együtt, hogy 65 esztendeje szentelték pappá, vagyis vasmisét mutatott be.

Szombaton Zimonyi Géza számítógépes  grafikus a kreatív szakember nézőpontjából szólt a jelek jelentőségéről. Délután több zenekar adott koncertet, melyet kissé megzavart az esősre fordult idő.

 

A szombat esti szentmisét Ternyák Csaba egri érsek mutatta be. A jelek körülvesznek bennünket, ilyen jel az is – mint mondta a főpásztor -, hogy Kakuk Ferenc titkár atya javaslatára abban a miseruhában van jelen, amiben tavaly, a krakkói Világifjúsági Találkozón mutatott be szentmisét. S ez az egyszerű jel összekapcsol bennünket a Szentatyával, a világ katolikus ifjúságával. Az evangéliumra, a magvetőről szóló példabeszédre utalva kiemelte:  a mi hivatásunk is az, hogy jelek legyünk az evangélium hirdetésében.  Olvasnunk kell a jeleket, melyekből tudhatjuk, hogy van Isten, szeret bennünket. Vannak különösen hatékony jelek, mint például a szentségek, melyek nem csak jeleznek valamit, hanem meg is valósítják azt, amit jelentenek.

A szombat esti szentmisét körmenet zárta.

Vasárnap Kerényi Lajos atya tartotta a záró elmélkedést, az ezt követő elmélkedés és kiscsoportos beszélgetés után Palánki Ferenc megyéspüspök mutatott be szentmisét. Szentbeszédében úgy fogalmazott:  Jézus Krisztus életében nagyon sok jel szerepelt, melyekből tanulhatunk. Isten a jelekkel beszélni, szólni akar hozzánk, mert szeretné, hogy boldogok legyünk, mert erre teremtett bennünket.

Jézus születésekor mindenki a maga környezetében kapta a jelet: pásztoroknak a jászol, a bölcseknek a csillag volt a jel. Jézus életében volt egy másik jel, amit minden nap sokszor magunkra rajzolunk, a kereszt ez a jel. S ez nem a kivégzőeszköz jele, hanem a végtelen szeretet jele, a jel, melyben győzni fogunk. Ugyanilyen fontos jel volt az üres sír: János „látta és hitt”. Mi vajon meglátjuk-e a tartalmat, az üzenetet? Földi valóságokat nézve mennyei valóságokat láthatunk, ha olyan a látásunk.

A 34. Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlat résztvevői megismerhették számos közösség, köztük az egri szeminárium kispapjainak életét, s véradásra is volt lehetőség. A programon koncertet, zenei szolgálatot adott a Szalók Band, a Képmás zenekar, a Quo Vadis együttes, Sillye Jenő és barátai, az egri bazilika Ének- és Zenekara.

További, az egyes napokat bemutató képgalériákat az alábbi linkeken tekinthetnek meg:

Szalók 2017 - szerda

Szalók 2017 - csütörtök

Szalók 2017 - péntek

Szalók 2017 - szombat

Szalók 2017 - vasárnap