Virágvasárnap Egerben

04 barkasz totál

Ma azért gyűltünk össze, hogy az egész egyházzal együtt lélekben előre átéljük Urunk húsvéti misztériumát, vagyis szenvedését és feltámadását. Szívünk élő hitével és odaadásával emlékezzünk meg Jézus Jeruzsálembe való, üdvösségszerző bevonulására. Ternyák Csaba érsek ezen szavaival kezdődött a virágvasárnapi szertartás az egri bazilika előtti téren.

03 bbbbbbbbbbb barkasz közelről

A bevető gondolatok után a főpásztor – a hagyományoknak megfelelően – megszentelte a barkaágakat. Az evangélium felolvasása után, a papság és a hívek énekelve vonultak a bazilika épületébe.

05

06

A szentmise elején felcsendültek a passió dallamai, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorló Gimnázium Kamarakórusának előadásában.

08_passio_csoport

 

Jézus Krisztus neve beragyogja az emberiség egész történelmét. Az ő nevére hajol meg minden térd a mennyben, a földön és az alvilágban, és minden nyelv hirdeti az Atyaisten dicsőségére, hogy Jézus Krisztus az Úr.

10 prédközel

 

Ezzel a szent hittel és meggyőződéssel hallgattuk végig, hogy mennyi szenvedésen keresztül vezetett az útja a dicsőséges húsvéti feltámadásig – fogalmazott szentbeszédében Ternyák érsek.

09- préd
Jézus halálával, amely az Atyának való feltétlen engedelmességben valósult meg, a mennyország ajtaja kitárult nekünk. Minden ígéret beteljesedett. Olyannyira, hogy az evangélium a sírok megnyílásáról és a holtak feltámadásáról is beszámol. Egyszer mindez a mi életünkben is beteljesedik. Minden azon múlik, hogy mennyire engedjük be életünkbe azt, aki szamárháton a béke üzenetével érkezik, és hogy hűségesen kitartunk-e mellette, amikor mindenki elhagyja őt. Ha pedig életünk egy szakaszában mi is hűtlenek voltunk, visszatalálunk-e hozzá? Vegyünk példát Péterről, aki tagadása után háromszor is megvallotta, hogy szereti Jézust, és a többi apostolokról, akik bűnüket megbánva életük végéig kitartottak mellette.

12 papság

Nagyhét kezdődik. A bűnbánat, a szentgyónás, a nagy elhatározások ideje. Most van itt az alkalmas idő, most van itt az üdvösség napja. Éljünk vele! - zárta szavait Ternyák Csaba.

Federics Róbert

kép: Szent István Televízió – Zsiros Fruzsina, Federics Róbert