12. motoros búcsú Ecséden

Immár a 12. Motoros Búcsú, Kerékpáros és Motoros Zarándoklatot rendezik Ecséden, 2018. május 25 és 26. között, a település szélén található Szentkút-völgye Boldogasszony kápolnánál. A Szentlaposi Szűzanya Kápolna Alapítvány, mint kezdeményező a társszervezőkkel: a MOTaMOT, az Ecsédi Motoros Egyesület, Felvidéki Motorosok, Hunyadi Rend, Szkíta Motorosok, és a MotorkerékPálosok közösségével együtt szervezi az eseményt.

A hagyományoknak megfelelően minden év májusában nagy számú zarándok érkezik a Boldogasszony kápolnához tiszteletüket kifejezve a Szűzanya, mint Pátrónánk és a motorosok védelmezője előtt. Az ország számos pontjáról, valamint a határon túlról is érkeznek a szenthelyre, ahol az ünnepi szentmise mellett több kulturális, lelki és balesetmentes közlekedést segítő program mellett előadások, hagyományőrző bemutatók teszik változatossá a rendezvényt.

Az idei motoros zarándoklat szentmiséjének főcelebránsa, aki a motorosokat is megáldja: Varga József plébániai kormányzó.

A rendezvény meghívott előadói: Porpáczy Richárd Magyar Mentőmotor Alapítvány alapítója; Mészáros János és Németh Levente, az Európában is népszerű Királyok és Keresztek - történelmi képregény szerző párosa, akikkel Pápay Bálint MOTaMOT elnöke beszélget; Bán Mór és Trux Béla írók, akik pódium beszélgetés keretében mutatják be a történelmi regények világát, a moderátor Machovits László Hunyadi Rend képviselője lesznek. Emellett lesz hagyományőrző viselet és fegyver bemutató az Egri Vitézlő Oskola tagjaival; motoros felvonulás a településen és május 26-án, 11-től 16 óráig lehetőség lesz a véradásra is a Magyar Vöröskereszt Hatvani Területi Szervezetének segítségével.

A változatos programok mellett fontosnak tartják a lelkieket is, így a zarándoklat alkalmával teljes búcsút nyerhetnek azok a résztvevők, akik szentgyónást végeznek és szentáldozáshoz járulnak, valamint teljesítik a búcsú elnyeréséhez szükséges egyéb feltételeket is.

A rendezvény mottója: "Jó példával élni két keréken!"