25 éves az Egri Érseki Szent József Fiúkollégium

Fennállásának 25. évfordulóját ünnepli idén az Egri Érseki Szent József Fiúkollégium. Ebből az alkalomból mutatott be hálaadó szentmisét Ternyák Csaba érsek tanárok, diákok valami egyházi és civil vezetők előtt március 19-én, Szent József ünnepnapján.

A főpásztor beszédében elsőként köszönetet mondott elődjének, Dr. Seregély István nyugalmazott egri érseknek azért, hogy annak idején a fiúk számára a Szent József kollégiumot, a lányok számára pedig a Segítő Szűz Mária kollégiumot megalapította. Amint fogalmazott, a két intézmény névválasztásai is azt mutatja hogy az egykori főpásztor a Szent Család oltalmába helyezte az ifjúságot.

Ternyák érsek ezután a Szentírás azon részére hívta fel a figyelmet amikor Jézus 12 évesen a jeruzsálemi templomban felismeri istenfiúságát, ezzel együtt pedig hogy Szent József nem az igazi atyja. Ez a felismerés számunkra egy fontos üzenetet hordoz – mondta.

Azt kívánom hogy nőjetek fel ahhoz a feladathoz amit az atyaság jelent és legyetek olyan édesapák akik a gyermekeiket el tudják majd vezetni Isten megismerésére és szeretetére – fordult a fiatalokhoz beszédében a főpásztor.

A szentmise végén az intézmény igazgatói posztot 2012 óta betöltőHoma János szólt az ünneplőkhöz. Beszédében köszönetet mondott a fenntartónak, minden korábbi és jelenlegi nevelőnek, munkatársaknak és partneteknek a kollégium eredményes működéséért valamint egy összegzést is adott a kollégium életéről. Kiemelte: nagyon büszkék arra, hogy az intézményből több papi hivatás is indult.

A szentmise után a diákok műsora zárta az ünnepet.