A Házasság Hete rendezvénysorozata Törökszentmiklóson

Az elmúlt héten, a házasság hete programjainak keretében szerdán, február 14-én az Ipolyi Arnold Könyvtár, Múzeum és Kulturális Központban tartotta konferenciáját a KÉSZ törökszentmiklósi csoportja, amelyre mi is, a Bercsényi Miklós Katolikus Gimnázium és Kollégium diákjai is meghívást kaptunk.

Az eseményen a köszöntők után három témában hallhattunk előadásokat, elsőként Nényei Gáborné mutatta be A család születése, avagy a megtestesült szerelem című könyvét, akinek előadásából az is kiderült, hogy a 32-szeres nagymama saját tapasztalatai alapján, 40 éven keresztül  írta könyvét. Őt Szikora József követte Csoda a kínpadon című előadásával, aki elmondta, hogy az egyház egyféle csodának tartja a médiát, ugyanakkor azt is hozzátette, hogy ez a csoda csak akkor az, ha azt jól és jóra használjuk. Végül Zsugyel János szavait hallhattuk, aki a miskolci KÉSZ kiadványát mutatta be.
          Ezután a konferencián résztvevők, köztük mi is, szekcióüléseken vehettünk részt. Ezen az ülésen a már említett Szikora Józseffel beszélgettünk a média előnyeiről, hátrányairól, valamint saját tapasztalatainkat oszthattuk meg egymással.

Másnap Kónya Éva, a Szent István Katolikus Rádió szerkesztője meghívott minket a Szent István rádió törökszentmiklósi stúdiójába, és azt a feladatot kaptuk, hogy közösen állítsunk össze egy rádióadást az előző napi rendezvényről. Nagyon élveztük a szerkesztői munkát, nagy lelkesedéssel oldottuk meg ezt a feladatot. Az elején meg voltunk kicsit ijedve, hiszen még sohasem volt alkalmunk ilyen stúdiómunkát végezni, de hamar belejöttünk.

 Kónya Éva szerkesztő asszony segítőkészségének köszönhetően gyorsan megtanultuk a munkafolyamatot: meghallgattuk az előző nap felvett híranyagot, majd megbeszéltük és megírtuk a hozzá tartozó beharangozót. A munka legizgalmasabb része az volt, hogy felolvastuk, felvettük, megvágtuk a műsoranyagot.

 Pénteken pedig hallhattuk magunkat a rádióban, ami nagyon különleges élmény volt számunkra. A Házasság Hete konferenciája tehát nem csak azért volt érdekes, mert különleges előadásokat hallhattunk, szekcióülésen beszélgethettünk családról, médiáról, hanem a rádiószerkesztő munkájába is beleláthattunk. Reméljük, lesz még rá alkalmunk, hogy szerepelhessünk a rádióban!

A törökszentmiklósi Bercsényi Miklós Katolikus Gimnázium és Kollégium, Általános Iskola, Óvoda 12. b osztály diákjai:

Várszegi Anna

Póllai Lili

Tórh Boglárka

Ollé Réka

Tripsánszki Piroska