„…a katolikus szó ne csak egy jelző legyen.”

 10 intézményvezetői kinevezést adtak át július 16-án az Egri Érseki Palotában a Főegyházmegye fenntartásában működő iskolák igazgatóinak, összesen tizenhárman kaptak kinevezést.

Úrangyala imádsággal kezdődött az ünnepi esemény, melyen a Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Zeneiskola növendékei és tanárai adtak műsort. Ternyák Csaba egri érsek köszöntőjében örömének adott hangot, hogy ilyen keretek között találkozhat régi és új intézményvezetőkkel. A főpásztor elmondta: az iskolák nemes versengésben vannak egymással. Az egyház a szülők, más esetben az önkormányzatok kérésére vett át iskolákat, így gyarapodik az intézmények száma, melyekben a vezetőre úgy tekintenek, mint a katolikus egyház képviselőjére. Az igazgatóknak figyelniük kell arra, hogy a katolikus szó ne csak egy jelző legyen az intézmény nevében, hanem inspirációt adjon, irányt, utat mutasson mindez.

A katolicitás adja az intézmény identitását, melyért mindig a vezető felel. Az érsek hangsúlyozta: a keresztség szerepe a legfontosabb életünkben, mert ezáltal kerültünk az egyházba, s lettünk újjá, Krisztushoz tartozóvá. A pedagógusoknak példát kell mutatniuk, a katolikus értékek és kultúra szellemében. Ternyák érsek elmondta még: az a tapasztalat, hogy sok szülő azért íratja katolikus iskolába gyermekét, mert érzi, hogy gyermekének nem tudott megadni valamit, a vallásos nevelést. Elmondható az is, hogy a gyerekek  is hatnak a szülőkre, s sugározzák az egyház tanítását feléjük. Az egyház segíteni akar, jobbá tenni az embereket, hogy ne pótlékokban keressék életük kérdéseinek megoldását. Ezeket csak Istennel együtt lehet megtalálni, elfogadva és viszonozva szeretetét, mely kiteljesedést ad az embernek.

A köszöntő után dr. Németh Zoltán, az EKIF főosztályvezetője szólította a vezetőket, akiknek Ternyák Csaba egri érsek személyes szavak kíséretében adta át a kinevező okiratokat, Juhász Ferenc atya, az EKIF elnöke pedig ajándékot, Ferenc pápa legújabb enciklikájának egy-egy példányát nyújtotta át az igazgatóknak.

Az Egri Főegyházmegye fenntartásába újabb iskola kerül a következő tanévtől,  a fegyverneki Orczy   Anna Általános Iskola.  Az ünnepségen az is kiderült, hogy az Egri Főegyházmegye a következő tanévtől újabb  óvodák fenntartója lesz, melyek egy-egy iskola tagintézményeként működnek majd.