Átadták az Egri Érsek Bora 2018 címeket

 

(A képekre kattintva galéria nyílik!)

Az Egri Érsek Bora 2018 címek átadásán Ficzek László az Érseki Vagyonkezelő Központ igazgatója, általános helynök  köszönetét fejezte ki a borászoknak, hogy fontosnak tartották, hogy nevezzenek. Hagyományosan az egyházmegye valamennyi területéről érkezett minta, az egri, tokaji, mátrai, bükki és kunsági borvidékről a megmérettetésre.

A helynök kiemelte: negyedik  alkalommal választották ki a címre érdemes borokat, s köszönetet mondott dr. Gál Lajos professzornak, ismert egri borásznak, hogy segített a szervezésben, a kiválasztásban annak a hét fős grémiumnak, mely döntést hoz Ternyák Csaba egri érsek vezetésével.

Hozzátette: a bor nemcsak mint termék különleges. Az átalakulás, az átváltozás anyaga, a nedvességből, tápanyagból, napfényből szőló gyümölcs lesz, ebből bor készül. Az egyház életében a szentmise felajánlási imádsága: „áldott vagy  Urunk, Mindenség Istene, mert a Te bőkezűségedből kaptuk a bor, mint a föld termését és az emberi munka gyümölcsét” kifejezi, hogy valójában mit is jelent számunkra a legfontosabb átváltozás.

Gál Lajos a borokról és a versenyről szólva elmondta: ez egy különleges megmérettetés, csak a bor számít, a minőség. Külön örömnek nevezte a szakember azt, hogy fiatal és régóta ismert pincészetek is jelen vannak a versenyen. A versenyben külön figyelmet kap az Egri Érsek Misebora kiválasztása, ennél a főpásztor személyesen dönt. Ezúttal egy tokaji pincészet bora viselheti a címet.

Péter Ákos borász úgy fogalmazott: a díjra a hegyközségi tanácson keresztül lehet nevezni, egy előválogatás után. Sokat jelent ez az elismerés, különösen az, hogy a 2013-as édes szamorodni az Egri Érsek Misebora lett. Ez komoly rangot ad, jól kommunikálható és reklámértéke is van.

Több olyan pincészet van, amelyik két kategóriában is megkapta a címet. Ezek egyike az egri Kőporos. Simkó Zoltán borász azt mondta:  hatalmas öröm és megtiszteltetés, örömmel hozták a borokat, s bizakodtak a sikerben, mely nem maradt el. Az Egri Érsek Bora címért folyó versenyt ezúttal is sok nevezés és borok jellemezték a szakértők szerint. A díjátadót követően a résztvevők meg is kóstolhatták a győztes borokat.

Bérczessy András