A tenki iskolások tábori élményei

A Szent Imre Katolikus Általános Iskola mind témáiban, mind résztvevőiben és helyszíneiben változatos és sokszínű nyári táborokat szervezett diákjainak.

Hittantábor - Eger

 A Szent János házban töltött el 3 felejthetetlen napot 20 diák és 2 kísérő pedagógus, június 25-27 között.  A tábor első napján belvárosi séta keretében feltérképeztük Eger történelmi, egyházi nevezetességeit: Egri vár, Dobó tér, Minorita templom, Líceum. A második napot túrázással töltöttük el a Bükk-hegység kapujában, Felsőtárkányban. A gyerekek örömére kisvonattal felmentünk a Stimecz házig, majd 2 km-es sétával megtekintettük az ott található tanösvényt, mely bemutatta a Bükk-hegység nevezetes élővilágát. A harmadik napon az Érseki palotába tettünk látogatást, ahol az igazgató úr nagy vendégszeretetével várta a tenki gyerekeket. A szállás területén ügyességi versenyeket, önismereti játékokat és kézműves foglalkozásokat szerveztünk a diákoknak. A tábor ideje alatt hitéleti tevékenységgel segítettük a gyerekek lelki fejlődését. Szentmisén az egri Bazilikában vettünk részt. A mindennapos ima mellett az egymás szeretete, elfogadása és segítése volt a vezérfonala a tábori életünknek.
Ezúton köszönjük az Egri Főegyházmegyének, hogy pályázati lehetőséggel segítette a tábor megvalósulását.

 

Családi tábor - Badacsony

 

A meghirdetett „családok évéhez” kapcsolódóan szerveztük meg az egyhetes badacsonyi tábort, melyben 9 család - 20 gyermek és 21 felnőtt vett részt. Szeretnénk köszönetet mondani Boros Juditnak, aki által ingyen juthattak el a családok a Balatonra. A tábornak az volt a célja, hogy a családok megismerjék egymást, átéljék a közösséghez tartozás fontosságát, illetve lehetőséget kapjanak eltölteni pár napot a Balatonnál, hiszen voltak gyermekek, akik még nem látták a „magyar tengert”.

Az egy hét alatt voltak egyéni és közösségi programok is. Természetesen a gyerekek a legtöbb időt a vízben szerették volna tölteni, azonban a víz nem mindig volt fürdésre alkalmas. A családok egy része túrázott, kirándult, hajókázott, illetve több család is részt vett a tihanyi levendula fesztiválon. Az étkezések általában közösen történtek, hiszen majdnem minden nap más család örvendeztette meg a „csapatot” finomabbnál finomabb ételekkel. A testi táplálék mellett a lelki táplálék sem maradhatott el, melyről Gyula atya gondoskodott. Egy előadás kapcsán a családok fontosságáról beszélt, a szülő és gyermek kapcsolatról, a minőségi idő fontosságáról a családban és a gyermekek lelki fejlődéséről.

Összegezve elmondhatjuk, hogy egy szép hetet töltöttünk el közösen, egymást kicsit másképpen megismerve.

Azzal a szép gondolattal váltunk el, hogy szeretnénk, ha a családok még a nyár folyamán egy jó beszélgetésre összejönnének egy bogrács mellett.

 

Erzsébet napközis tábor - Tenk

 

Július első hetében zajlott iskolánkban e tábor, 53 tanuló részvételével. Számunkra nem ismeretlen ez a szervezési forma, mely témanapokra épül. Intézményünk kb. 15 év óta szervezte nyaranta „öko tábor” néven, 1 ill. két hét időtartamban. Annyi a változás, hogy az Erzsébet táborok keretében szervezett program anyagi fedezete is biztosított.

Az 1. nap az egészséges életmódhoz kapcsolódott. A sport, mint az egészség egyik „záloga” kiemelt helyet kapott ezen a napon. A csapatsportoktól egyéni sportágakig minden megjelent. Versenyek, egymásért való küzdés, játékosság egyaránt helyet kapott. Délután az egészséges táplálkozásé volt a főszerep.  Sokféle friss gyümölcsből készítettek a gyerekek finomabbnál finomabb salátákat, majd jóízűen elfogyasztották.

  1. nap a művészetekhez, elsősorban kézművességhez kapcsolódott. Készíthettek a gyerekek képkereteket spatulából, festhettek és díszíthettek köveket, CD-ket. Kipróbálhatták a batikolás művészetet, pólók, kendők, terítők készültek. De barátságkarkötőket is nagy izgalommal fonták, színesebbnél, színesebbeket alkottak maguknak és barátaiknak ajándékba.
  2. nap szokásaink szerint a buszos kirándulásé volt. Olyan vidékre szerettünk volna menni, ahol még nem jártunk. Így választottuk Ózdot és környékét. Nem bántuk meg. Ellátogattunk a Filmtörténeti Emlékparkba, mely nagyon nagy és különleges élményt jelentett tanulóink számára. Régi filmrészletek, díszletek, szereplők kosztümjei vártak bennünket. Mindenki magára ölthette ezeket, akinek kedve volt hozzá. Sőt filmrészletekben is szerepelhetett. Mindenkinek ajánljuk. Utána ellátogattunk Szent Kereszt Felmagasztalása katolikus templomba, ahol imával mondtunk köszönetet a Jóistennek a sok élmény lehetőségéért. A város mellett fekvő Hangony következett, a játszóparkját vették birtokba a gyerekek, itt 30 féle játék- eszköz várta őket. A délután az önfeledt szórakozás időszaka volt közösen, együtt.
  3. napot a teremtett világ természet és védelmének szenteltük. Több évtizede partnerink ebben a Bükki Nemzeti Park munkatársai. Gyalogtúrát szerveztek a gyerekeknek, felfedezték a környék mezőinek élővilágát. Beszélgettek a védett növényekről, állatokról. Távcsövekkel vizsgálták az ott levő madarak, fácánok életét, fiókáit. Délután rajzfilmen keresztül ismerték meg az erdők életközösségeit és fontos tanácsokat kaptak a megőrzésére. „ A természet és én” c. természetismereti munkafüzet csoportos színezése, matricák válogatása is kedvelt volt. Természetismereti játékokkal fejeztük be a napot. Sor került az iskola szép növényeinek és virágainak megöntözésére is.

Az utolsó nap önismeret és közösségépítés napja volt. A katolikus embert -  önmaguk belső énjét - jelenítették meg a gyerekek. Jézus Krisztust követve és gondolataikat kifejezve készítettek el lábnyomaikat, tudatosították, hogy a Jóisten a nyári szünetben is velünk van. Papírból készült mobil telefonon köszönték meg, hogy minden nap érezhetik szeretetét és gondoskodását. A foglalkozások közben keresztény dalokat hallgattunk és énekeltünk. Az együtt töltött idő, közös foglalkozások célja elsősorban a szociális kompetencia fejlesztése volt. A délután folyamán ellátogattunk a helyi lovasudvarba, ahol a gyerekek Isten teremtett lényeivel találkozhattak.

Kellemes élményekkel és sok új ismerettel lettek tanulóink gazdagabbak. A közös együttlét öröme és a hit hatotta át napjainkat.

 

Ifjúsági tábor - Eger

A tábor Egerben  27 gyerek és 3 pedagógus részvételével zajlott, szállásunk a Szent János házban volt.  Komfortos szobái és gyönyörű belső kertje kellemes érzéssel töltött el bennünket. Ebéd után nyakunkba vettük a várost és meglátogattuk az Eszterházy Egyetem sportlétesítményeit, a Dobó teret, körbe jártuk a várat. Kedden az Oxford nyelviskola nagy termében kaptunk lehetőséget arra, hogy részt vegyünk egy iskolánkban végzett, ma már pszichológusként dolgozó fiatal hölgy önismereti, közösségépítő, baráti és párkapcsolati témákat érintő játékos előadásán. Ebéd után a Bródy Sándor gyermekkönyvtárát látogattuk meg, ahol egy nagyon hangulatos órát töltöttünk el versírással. Következő programunk  a mélybe szólított bennünket, mert a " város alatti"  pincerendszert tekintettük meg. Elképedtünk, hogy mekkora hosszúságú pincejáratokat vájtak akkoriban még teljesen emberi erővel. Vacsora után misén vettünk részt a Bazilikában. Fakultatív programként a foci világbajnokság  elődöntőjét néztük meg hatalmas kivetítőn a patak parton. Szerdán strandra mentünk, amit nagyon vártak a gyerekek. A fürdőzés, úszás mellett csúszda, foci, vízitorna lehetősége szerepelt. Csütörtök reggel már a pakolás jegyében kezdődött. Reggeli után pár szóban értékeltük a tábort, majd csomagjainkat az iskolabuszba bepakolva  még ellátogattunk a Szent István rádióba. Érdekes volt bepillantani munkájukba, éppen felvétel zajlott. Úgy érezzük tartalmas napokat töltöttünk Egerben, köszönjük a lehetőséget!

 

Táborvezetők: Molnár Judit; Ivády Ágnes; Vargáné Forgács Anna; Mező Margit