Dr. Gál Ferenc teológia professzorra emlékeztek

Halálának 20. évfordulója alkalmából, szentmise keretében emlékeztek meg Dr. Gál Ferenc teológia professzorról szülőhelyén, Pácinban, július 25-én.

Ternyák Csaba egri érsek köszöntőjében elmondta:  a mai napon Szent Jakab apostol ünnepén hálát adunk egy nagyszerű emberért, egy nagyszerű papért aki ennek az egyházközségnek a szülötte. Büszkeség tölti el a páciniakat hogy egy olyan embert adhatott egyházközségük a katolikus egyháznak mint amilyen Gál Ferenc volt.

A főpásztor emlékeztetett, a püspöki konferencia tagjainak nagy része Gál professzor tanítványa, tőle tanulták a teológia tudományát, a dogmatikát és a közérthetően, egyszerűen fogalmazás szemléletét.

Kiss-Rigó László szentbeszédében hangsúlyozta, Jézus arra tanítja apostolait hogy legyenek alázatosak, legnagyobbnak lenni a többi közt nem hatalmaskodással hanem szolgálattal lehet. Gál Ferenc élete pedig híven tükrözi, hogy ezt az üzenetet a professzor teljes mértékben megértette – fogalmazott a szeged-csanádi megyéspüspök. Hozzátette: nem volt politikai, gazdasági hatalma, tudása volt és tehetsége, szorgalma. A tudás hatalmával nem elismeréseket keresve élt, szerény és alázatos módon szolgált. Életének üzenete ma is aktuális: keressük az igazságot és szerények legyünk az evangélium szolgáltában.

 

A szentmise végén Ternyák Csaba megáldotta Dr. Gál Ferenc, a pácini templom bejáratánál elhelyezett emléktábláját.

A professzor munkásságáról egy tárlat is nyílt, amely a Mágocsi kastélyban kapott helyet.