„Egészen szép vagy, Mária”

A Mátraverebély-Szentkúti Kegyhely Szűzanya szobor ruháiból nyílt kiállítás az Egri Érseki Palotában március 23-án.

Az Egészen szép vagy, Mária című tárlat megnyitóján Ternyák Csaba egri érsek elmondta: „A szépség az az Istennek is a tulajdonsága. A néplélek és a hívő lélek Máriát mindenekelőtt szépnek látja.  Szépnek, tisztának, szűznek. Mindazt amire lelkünk mélyén mindannyian törekszünk, mindannyian szeretnénk elérni, azt Máriában megtaláljuk, Máriában, Jézus anyjában tiszteljük. Mi úgy látjuk a Szűz Anyát, mint mennyei édesanyánkat és mindannyian szépnek látjuk.”

Orosz Lóránt ferences szerzetes, a Kegyhely igazgatója kiemelte: Az öltözetős Mária szobrok eredete a középkorra nyúlik vissza és a 16-17. században terjedtek el. Ekkor a nemeseknek, az arisztokratáknak az volt a szokása, hogy a mennyasszonyi ruháikat odaajándékozták egy kegyhelynek, ahol abból ruha készült Máriának.

Orosz Lóránt ferences szerzetes hozzátette: a kegyhely főbúcsúja Mária mennybevétele, augusztus 15-e. A ruhák valamilyen módon a megdicsőült Máriának a ruhái.

Sokak örömére és megelégedésére a kegyszobor öltöztetése máig élő hagyomány a szentkúti Nemzeti kegyhelyen. A ruhákat közel két évtizede Varga Ottóné Magdika, ipolytarnóci női szabómester készíti, és ő öltözteti a kegyszobrot is. A tárlaton a Szűz Anya és a gyermekjézus 17 ruhájából 15 tekinthető meg. Varga Ottóné Magdika elmondta, a szolgálatát az Isten dicsőségére, az egyház javára és az emberek örömére végzi.  Hozzátette: amikor készítem Mária ruháját, olyan mintha Isten fogná a kezemet. A varrás közben az evangélium történetein elmélkedem és így nagyon mély Istennel való kapcsolatot tudok megélni.

Az Egészen szép vagy, Mária című időszaki kiállítás október 8-ig tekinthető meg az egri érseki palotában,  ahol  az öltözetős Mária szobrokról egy film is látható.  

szöveg: Sinkovics Andrea