Egészséghét a tenki Szent Imre Katolikus Általános Iskolában

 

Január. 29. és február 2. között egészséghetet tartottak a tenki Szent Imre Katolikus Általános Iskolában, a környezetvédelmi csoport szervezésében.

Ez egy olyan rendhagyó hét volt, amelyen az egészséges életmódra nevelés került fokozottan előtérbe.

Hétfőtől péntekig minden nagyszünetben „Egészségpercek” néven az egészségünk megőrzése érdekében különböző témákról volt szó az iskolarádióban. Fő célunk az volt, hogy kiemelten is felhívjuk gyermekeink figyelmét az egészséges életmód fontosságára. Többek között hallhattunk arról, hogy mennyi minden válhat az egészségünkre. Például a sok tápláló, vitamindús étel, a napi 2 l. folyadék illetve sok gyümölcs, zöldség fogyasztása.

Nagyon hasznos a rendszeres testmozgás, a szabad levegőn való tartózkodás, a pihentető alvás és ne feledkezzünk el a rendszeres és helyes tisztálkodás fontosságáról sem. Így napról napra figyelemmel kísérhették a gyerekek, mi minden válhat az egészségükre. Minden adás után a témához kapcsolódó zeneszámot választottunk ki, amit nagy örömmel és lelkesedéssel hallgattak a gyerekek.

Az, hogy milyen fontos dolog az egészség, legtöbben csak akkor veszik észre, amikor épp hiányzik. Betegségeinknek sokféle oka lehet, és bizony gyakran éppen az, hogy nem élünk minden nap egészségesen. Amíg meg nem tanuljuk, mi szolgálja egészségünket és mi károsítja, addig nem is tudunk egészségtudatosan élni. Ezért kap egyre nagyobb szerepet a gyerekek tanításában az egészséges életmódra nevelés.

Hétfőn a gyümölcsök fogyasztásának fontosságáról volt szó.

A gyümölcsök fontos szerepet játszanak táplálkozásunkban. Nagy mennyiségben tartalmaznak a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat, rostokat. A gyümölcsöknek friss állapotban a legnagyobb a vitamintartalmuk, amire nagy szüksége van a szervezetnek. Tanulóink az iskolagyümölcs és iskolatej program keretében is fogyasztják mindezeket.

Kedden a kiegyensúlyozott étrendről volt szó.

A szervezetünknek szüksége van egyenletes táplálék-, vitamin- és ásványianyag pótlásra. A jól összeállított étrenddel elegendő energiához lehet jutni. Együnk sok zöldséget, rostokban gazdag táplálékot. A legegészségesebb a napi ötszöri étkezés. A bőséges és a nyugodtan elfogyasztott reggeli ellát bennünket a napi teendőkhöz szükséges energiával. Tízóraira és uzsonnára nem kell sokat enni. A legbőségesebb étkezés mindig az ebéd legyen. Fontos, hogy minden nap fogyasszunk meleg ételt. Vacsorára pedig könnyű étel együnk. Nem szabad elfeledkezni a folyadékfogyasztás fontosságáról sem. Minden étkezéskor inni kell valamit. Legjobb, ha friss vizet iszunk, mert az oltja legjobban a szomjúságot. A gyerekek által készített plakátok is ezt erősítik.

Szerdán. tisztálkodás, testápolás, fogápolás volt a téma.

Fontos a mindennapi tisztálkodás. Legalább naponta egyszer alaposan meg kell tisztítani a testünket. A bőr testi és lelki egészségünk tükre. Ápolnunk kell a bőrünket, hiszen sok káros hatástól védheti meg a szervezetet.

A gyakori, alapos és szappanos kézmosás a mai napig a legegyszerűbb eszköz a betegségek megelőzésére, a fertőzések továbbterjedésének megakadályozására. A fogmosás kiemelt területe a tisztálkodásnak. A kis első osztályosaink fogászati ellenőrzésen vettek részt az egészséghét pénteki napján, ahol ellenőrizte fogsorukat és hasznos tanácsokat kaptak megőrzésére.

Csütörtökön a negyedik napon az Egészségpercek témája a pihentetős alvás volt.

Az alvás pihenteti az elmét és segíti a szervezetet, hogy új erőre kapjon. A pihentető, jó alvás eredménye a felüdülés, a szervezet munkabíró képességének visszanyerése. Törekedni kell arra, hogy elegendő időt aludjunk.

Pénteken az utolsó nap a mozgás és a sport fontosságáról volt szó.

A sportoláshoz szükséges kitartó erőfeszítés formálja a jellemet és a szellemet. Gyorsítja a keringést, elősegíti a méreganyagok eltávolítását. Ellenállóbbá teszi szervezetünket a betegségekkel szemben. A legtöbb sport fejleszti az egyensúlyérzéket, növeli az állóképességet, erősíti a szívműködést, a vérkeringést és a légzést.

Sportoljunk, mozogjunk rendszeresen! Mert mozogni jó! Iskolánk is ezt teszi gyakorlottá.

Néhány bölcsesség az egészségről:

  • A tisztaság fél egészség.
  • Naponta 1 alma távol tartja az orvost.
  • Hiába ott a kincs, ahol egészség nincs.
  • Jobb egészségesen szegénynek lenni, mint betegen gazdagnak.
  • Az egészség korona az ember fején, de csak a beteg láthatja meg azt.
  • A mozgás sok mindenre orvosság - de nincs olyan gyógyszer, amely a mozgást helyettesítené.
  • Akkor becsüli az ember az egészséget, amikor nincs.

És soha ne feledjük:

„A jó egészség drága kincs!”

Vigyázzunk rá!

 

Stummerné Víg Erika

pedagógus