„Együtt, testvérként” - iskolaközi szemléletformáló program Felsőzsolcán

A sárospataki Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola és a Felsőzsolcai Szent István Katolikus Általános Iskola iskolaközi szemléletformáló programot szerveztek az „Együtt, testvérként” mottójú pályázat keretén belül.

"A megfelelő tájékoztatók, kapcsolatfelvételek után megkezdtük a projekt végrehajtását. Mindkét iskola pedagóguscsapata az eddig szerzett legjobb tapasztalatait építette be a programok összeállításába. Az első személyes találkozóra Felsőzsolcán került sor. A sárospataki 50 fős gyermek és 5 fős pedagóguscsapata már az odafelé vezető utat kihasználva megszervezte a gyönyörű Zempléni-hegység legdélebbi lábánál fekvő település, Tarcal nevezetességeinek megtekintését. Felsétáltunk az Áldó Krisztus szoborhoz, ahol közösen imádkoztunk, énekeltünk, hálát adva Istennek a szép útért és a találkozó sikerességéért.

A zsolcai házigazdák szívélyesen vártak bennünket. Itt a zsolcai gyerekekkel együtt megtekintettük Felsőzsolca nevezetességeit, majd a helyi Művelődés Házában közös előadásokon vettünk részt. Az intézmény vezetői bemutatták iskolájukat, névadójukat.

A második napon kerültek sorra a projekt által meghatározott előadások, amelyeket sportjátékokkal, közösségépítő játékokkal szakítottunk meg, lehetőséget adva a tanulóknak egymás jobb megismerésére. Ebéd után vidáman köszöntünk el a viszontlátás reményében, hiszen két hét múlva mi láttuk őket vendégül. Erre május elején került sor, ahol viszonoztuk a vendégszeretetüket és hasonló programot állítottunk össze számukra, iskolánk egyéniségének, a város jellegzetességének megfelelően. Az előadásokra, a személyiségfejlesztő játékokra a szépen felújított iskolánk aulájában került sor. A szabadidős-és sportjátékokat az udvarra szerveztük.  Legnépszerűbb eszközünk a fiúk számára, az iskolánkban nemrégiben felállított teq-ball asztal volt. A sárospataki séta során a Makovecz Imre által tervezett Művelődés Házában és a Comenius Tanítóképző Campuszában gyönyörködhettünk. Röviden ismertettük történelmi, városi szerepüket, funkciójukat, jelentőségüket a térség életében.

A találkozók kiváló alkalmak a pedagógusoknak is a szakmai véleménycserékre, a következő, közös feladatok előkészítésére.

A sárospataki látogatás tartalmas programjai még jobban összekovácsolták a két közösséget és várjuk a táborban eltöltött napokat” – írta Juhászné Nyusti Klára.