Emléket állítottak Vanyó Lászlónak

A tizenöt évvel ezelőtt elhunyt Vanyó László áldozópapnak, egyetemi tanárnak, képzőművésznek állítottak emléket Komjátiban. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem egykori professzorának mellszobrát Ternyák Csaba egri érsek áldotta meg, április 14-én.

Bukovenszki  Zoltán plébános a Szent István Televíziónak nyilatkozva úgy fogalmazott: nem nagyon ismerik Vanyó László személyét, ez abból adódhat, hogy tudományos ember volt, nem szeretett rivaldafényben lenni. A lelkipásztor reményének adott hangot, hogy a szobor miatt is még többen megismerik munkásságát.

A szoboravatást megelőzően ünnepi szentmisét mutatott be az egri főpásztor a komjáti templom udvarán. Ternyák Csaba személyes élményein keresztül méltatta Dr. Vanyó László személyét és munkásságát szentbeszédében.

Elmondta: harmadéves kispapként Győrből a Központi Szemináriumba kerülve tanáraként tisztelhette Vanyó Lászlót, aki az egyházi írókról, az ősegyházról tanított. Szenvedélyesen szerette az ősegyházat, s rávilágított arra, hogy az evangélium hogyan élhető meg az elődök példája nyomán.

A helyi közösségi házban Vanyó László személyéhez kapcsolódó dokumentumokból, tárgyakból alkotásokból egy kis tárlatot is berendeztek, amely április 28-áig tekinthető meg.