Felszentelték a miskolci Semmelweis Kórház kápolnáját

Ökumenikus kápolnát avattak, szenteltek kedden, február 27-én a megyei kórház miskolci tagintézményében, a Semmelweis Kórházban. Pap Tibor a kórház megbízott igazgatója köszöntőjében elmondta, hogy gyógyító munkájukban a holisztikus szemlélet erősödése következtében tudják, a lelkileg egészséges ember sokkal ellenállóbb a betegségekkel szemben, és ha meg is betegszik, gyorsabban felgyógyul. Reményét fejezte ki, hogy új kápolnájuk az a hely lesz, ahol egyfajta lelki erőforrást kapnak a betegek. Évente mintegy százezer fekvőbeteget látnak el ebben a kórházban, ezeknek az embereknek a betegség nehéz időszakában lelki támaszra is szükségük van.

 Csomós József református püspök köszöntötte az ünnepség résztvevőit, köztük dr. Rétvári Bencét az EMMI miniszterhelyettesét, dr. Kriza Ákos polgármestert és a történelmi egyházak képviselőit. Mint elmondta, a történelmi egyházak és a város kapcsolata példa nélküli. Az országban egyedül itt működik egyetemi lelkészség és a megyei kórházban 12 évvel ezelőtt állították fel, avatták fel a kórházkápolnát. Az itt szolgáló papok, lelkészek nem az egyházak, hanem a kórház státusában tevékenykednek. A református egyházkerületben már 12 kórházlelkész működik. Régóta dédelgetett elképzelésük vált valóra azzal, hogy ebben a kórházban is nyíljon egy új, ökumenikus kápolna. Ráadásul nem a kormány, hanem az egyházak hozzájárulása segítségével alakították ki a kápolnát, több mint 10 millió forintból abban az épületben, amelyben korábban egy onkológiai laboratórium működött.

Rétvári Bence köszöntőjét azzal kezdte, hogy egy zuhanó repülőn és az intenzív osztályon aligha akad ateista. Így van ez a kórházakban is, ahol a hit és a remény mindennél fontosabb. S ezzel a kápolnával, amely mindig nyitva lesz a betegek előtt, valamennyi egyház kész lelki segélyt és vigaszt nyújtani a rászorulóknak. Az államtitkár elmondta, hogy a kormány nemcsak az orvosok, ápolók lelkiismeretes munkáját ismeri el, hanem a lelket gyógyító papok szolgálatát is. Növelték a kórházlelkészek számára nyújtott támogatásokat, mintegy 440 millió forintot fordítanak idén a fizetéseik fedezésére, hogy a kórházi szolgálatban a munkájukat díjazni tudják. De a miskolci kórházak is 4 milliárd forinttal többől gazdálkodhatnak, mint még pár éve. Országszerte közel 80 kórházat újítottak fel, a következő években több mint 200 milliárd forintból folytatják ezt a programot.

A köszöntők után került sor a kápolna megáldására. Sorrendben Papp András, a Búza téri görögkatolikus székesegyház parókusa, dr. Ternyák Csaba egri érsek, Gáncs Péter evangélikus püspök és Csomós József református püspök áldotta meg, illetve szentelte fel a kápolnát egy-egy szentírási szakasz felolvasása után. Végül Ábrám Tibor, a református egyházkerület főgondnoka gondolataival zárult az ünnepség. A kápolna tabernákulumában már ott van az Oltáriszentség, a sebeket gyógyító Jézus várja a betérő betegeket és az orvosokat, ápolókat is.

 

 

 

 

Szöveg:  Gróf Lajos           Fotók:  Fojtán László