Felújították a Kántorházat Vámosgyörkön

A Vámosgyörki Római Katolikus Plébánia 24,5 millió forintos pályázati támogatással modern közösségi épületet varázsolt a leromlott állapotú kántorházból.

A felújításra szoruló épület pályázati forrásból megvalósuló fejlesztésére a Vidékfejlesztési Program VP6-7.2.1-7.4.1.1-16 kódszámú, "Településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciója, többfunkciós közösségi tér létrehozása, fejlesztése, energetikai korszerűsítés" című pályázati felhívása teremtett lehetőséget.

A fejlesztés az egykor patinás kántorlakás településképi megjelenésének helyreállítására és az épület energetikai korszerűsítésére irányult. Az építészeti beavatkozások kiterjedtek a homlokzati nyílászárók, az ereszdeszkázat és a bádogozások cseréjére, valamint teljes mértékben megújult a tetőhéjazat is a lécezéssel együtt. A lábazat 10 cm, a homlokzat 15 cm, a padlásfödém pedig 20 cm vastag hőszigetelést kapott. Az épület körüli járda felbontása után új térburkolatot alakítottak ki. Az energetikai korszerűsítés jegyében modernizálták a fűtési és elektromos rendszert. A melegvíz-ellátást vákumcsöves napkollektoros rendszer biztosítja, ami átmeneti időszakban fűtésrásegítésre is alkalmas. Fűtési szezonban a fűtési energiát kondenzációs gázkazán állítja elő, és a padlóba épített meleg vizes fűtési rendszeren keresztül történik a fűtés. Az épület elektromos igényét napelemes technológia szolgálja ki, a megtermelt villamos energia teljes egészében felhasználásra kerül.

A projekt a megvalósult energetikai fejlesztéseken keresztül hozzájárul az energiahatékonyság javításához. A felújított közösségi ház az egyházi és iskolai programok mellett települési rendezvények befogadására is alkalmassá válik, a komplett korszerűsítés eredményeként Vámosgyörkön javul a közösségi élet feltételeihez való hozzáférés.

Támogatási összeg, mérték: 24.597.283,- Ft, 75%

Projekt időszak: 2017.11.03 - 2018.06.30.