Ferences Szegénygodozó Nővérek ünnepe

 

 (A képre kattintva galéria nyílik!)

A Ferences Szegénygondozó Nővérek-rend megalapításának 90. évfordulóját ünnepelték az Egri Érseki Palota Látogatóközpontban. Bár a nővérek száma napjainkra erősen megfogyatkozott, 18 fővel az ország három városában a mai napig aktív a rend.  A megújulás szükséges, amihez a gyökerek adhatnak jó kiindulópontot, tudtuk meg az általános főnöknőtől:

"Én azt gondolom, hogy  - talán egy picit - azt lehetne, hogy keresni ezeket a lehetőségeket, ahol a mai helyzetben tudunk együtt dolgozni. Egy kicsit úgy segíteni, hogy az valamilyen szinten gyökeresebb segítség lehessen, ne csak felületi kezelés, egy-egy kis adománnyal, hanem akár mélyebb megoldást adni egy-egy problémára. Ez nagyon sokszor nem könnyű, és sokszor azt tapasztaljuk, hogy mindenki inkább keresi, hogy hogyan tudja ezt megvalósítani ma. Talán hiányzik az a nagyon átfogó rendszer, ami régen megvolt - fogalmazott Kóródi M. Veronika.

 

 

"A két világháború között az állam, a civil szervezetek, és az egyház összefogásával alakult ki Egerben a szegénygondozás egy új rendszere, amely az Egri Norma nevet kapta. Ez bővült később országossá, legyünk büszkék erre a névre" - mondta beszédében Ternyák Csaba, egri érsek.  A főpásztor arra is rámutatott, szegények mindig voltak és lesznek, ezt maga Jézus is megfogalmazta, az egyház pedig mindig gondot viselt az elesettekre, már az apostoloktól keződően:

"A szegények szolgálata az évszázadok során mindig áttüzesítette újra és újra Jézus követőinek a szívét, gondoljunk csak a legnagyobbakra - és itt most csak néhány nagyot akarok fölemlíteni: Szent Ferenc atyánkra, akinek néhány nappal ezelőtt volt az ünnepe, aztán gondolhatunk Teréz anyára, aztán még sokakra gondolhatunk, akik a történelem során ezt fontosnak tartották; napjainkban az Egri Főegyházmegye, az egész magyar egyház, sőt a Magyar Katolikus Egyház elsősorban  a nővéreknek a szolgálatán, a Katolikus Karitászon keresztül, aztán a Máltai Szeretetszolgálaton keresztül, de mindegyiket ugyanaz az eszme fűti, hogy a szegényekben, a rászorulókban, a vérszegényekben is Jézus Krisztust lássuk meg."

 

 

Az ünnepség során a rend kialakulásáról , működéséről tartottak rövid ismertetőket a nővérek, zárásképp pedig az Egri Érseki Fiúkórus adott rövid műsort. Az Egri Norma elmúlt 90 évéből egy kiállítás is nyílt az érseki palota földszinti kiállító helységében. A látogató korabeli fotók, dokumentumok és egyéb tárgyak révén kaphat képet a Ferences szegénygondozás elmúlt évtizedeiről.

A tárlat december 31-ig tekinthető meg.

 

Mentés

Mentés