„Generációk lelki hete”

Húsvét a keresztény világ legnagyobb ünnepe. Jézus Krisztus szenvedésére és feltámadására emlékezünk. Lelkünk megtisztulása, ápolása ilyenkor különösen fontos mind a tanulók, pedagógusok, szülők és mindenki számára. Intézményünk, a tenki Szent Imre Katolikus Általános Iskola a Generációk lelki hete c. programjával járult ehhez hozzá. Projekthét keretében tanítási óráinkon a katolikus élet, vallás szokásait, tudományok és egyház kapcsolatát, emlékeit, templomait jelenítettük meg. Néhány példa: bibliai történetek feldolgozása , templomok  és ezek díszítése (keresztút), művészettörténeti illusztráció, nagyböjti jó cselekedetek, húsvéti katolikus énekek, szentek írása, húsvéti képeslap készítése , tojásfakészítés bárányokkal, szerzetesek, szerzetesrendek, katolikus egyház és a fizika, földrajz (PPT készítés), apró érdekességek a matematika világában - számok és a vallás, húsvéti szokások, statisztika a vallásról, dokumentumkészítés az Egri Főegyházmegyéről.

A hét első napján és ettől kezdve minden reggel a Keresztút állomásait idézzük fel az iskolarádión keresztül. Végig követik a gyerekek Jézus szenvedéseinek állomását a TIKK tagok tolmácsolásában és képi megjelenítésében stb.

Pénteken kora estére meghívtuk Ft. Koronkai Zoltán jezsuita atyát aki „Lelkiség ma Mo.-on és a kamasz agyról” tartott előadást szülőknek, nagyszülőknek és az intézmény dolgozóinak. Az agy biológiai és lelki folyamataival ismertette meg a résztvevőket. Mi, miért és mi okból zajlik és játszódik le. Rávilágított arra, hogy mennyire fontosak azok az érzések és élmények melyek pici koruktól érik a gyerekeket. Kiemelt szerepet töltenek be a felnőttek, különösen a szülők és pedagógusok a helyes út és viselkedés megtalálásában és kialakulásban. Mindenki kapott és vihetett haza segítséget, jó tanácsot gyermeke neveléséhez.

Szombaton a közös szentmise után a ferences kisnővérekkel tölthettünk el közösen 2 órát. Megismerhették a gyerekek szerzetesrendjük életét, útjukat a jelöltségtől a novicián át a nővérségig. Márta nővér katolikus életútját dramatizálva adták nekünk elő. Krisztina nővérjelölt a nagyhét eseményeit elevenítette meg képekben a gyerekek számára. A találkozás során több alkalommal is katolikus énekeket adtak elő gitár és fuvola kísérettel, melybe nagy örömmel és szívesen kapcsolódtak be tanulóink is. Nagyon tartalmas, lelki megújulást, szépülést hozó hét zajlott iskolánkban, hálát adunk a Jóistennek, hogy részesei lehettünk.

                                                                                                      Vargáné Forgács Anna

                                                                                                                 igazgató