Kalkuttai Szent Teréz szellemisége Szerencsen

A vetélkedőkkel, kulturális programokkal, sporteseményekkel fűszerezett egész héten át tartó Bolyai Napok középpontjában a Bolyai János Katolikus Általános Iskola védőszentje Kalkuttai Szent Teréz állt. A tiszteletére kialakított kápolnát Ternyák Csaba egri érsek áldotta meg.

A Szerencsi Munkás Szent József-templomban mutatott be ünnepi szentmisét Ternyák Csaba egri érsek május 26-án. Prédikációjában a főpásztor a keresztény identitás erősítését hangsúlyozta. Szavainkkal és tetteinkkel is vállalnunk kell, hogy Isten gyermekei vagyunk, hozzá tartozunk. Ez az egyetlen, ami megvédhet minket a mai világ valamennyi kihívásával szemben.

A főpásztor kiszolgáltatta a fiataloknak és felnőtteknek a bérmálás szentségét. Az ünnepség a 6 éve egyházmegyei fenntartásban működő Bolyai János Katolikus Általános Iskolában folytatódott, ahol az elmúlt héten az iskola védőszentjét, Kalkuttai Szent Teréz személyét középpontba állító programokat szerveztek az intézmény 440 diákjának.

Gaszperné Tilman Edina, a Szerencsi Bolyai János Katolikus Általános Iskola igazgatója elmondta: ennek a tanévnek az elején választottak védőszentet, s próbálták a tanévet úgy alakítani, hogy megismerjék a szent életpéldáját a fiatalok. A szülőket segítenie kell egy katolikus iskolának azzal, hogy megismertetik a gyerekekkel, hogy jó Isten közelében lenni.

Az elmúlt évben a lelki nevelés mellett az oktatás terén is jelentős előrelépés történt, az Egri Főegyházmegye 8,5 millió forintos támogatásával bevezették a LEGO ROBOTIKA oktatását délutáni foglalkozások keretében. 

A vetélkedőkkel, kulturális programokkal, sporteseményekkel fűszerezett egész héten át tartó Bolyai Napok vasárnap, az iskolában kialakított Kalkuttai Szent Teréz kápolna megáldásával zárultak. A kápolna berendezési tárgyai, képei az intézmény dolgozóinak és diákjainak munkája nyomán készült el.

Matuscsák Sándorné művésztanár úgy fogalmazott: nagyon örült a felkérésnek, a szeretet, a béke, a jóság kifejezése fontos a nevelésben is.

A keresztút stációit Tőkés Liliána 8. osztályos tanuló készítette. A fiatal azt mondta: osztályfőnöke segítségével a plébános felkérésére hozta létre az alkotásokat, melyeket szeretettel készített, s átélte Jézus életpéldáját.

A rendezvényen igazgatónő átadta az idén alapított Kalkuttai Szent Teréz-díjat, melyet azok a személyek kaphatnak meg, akik kiemelkedő munkájukkal elősegítik az iskola fejlődését. Idén a Szent Geneziusz Gyermekei Színjátszó csoport kapta meg a díjat.

Az ünnepség végén a főpásztor megáldotta a napokban elkészült kápolnát.