Kelemen Didák-emléknap Miskolcon

 

Már több mint tíz éve minden év április 28-án, Kelemen Didák halálának évfordulóján megemlékezést tartanak Miskolcon a Minorita templomban. Didák atya (aki 1683-1744 között élt) 1729-ben tette le a miskolci Minorita templom alapkövét. Az idei megemlékezésen jelen volt az egykori hittérítő, templom- és iskolaépítő, minorita rendfőnök Kelemen Didák boldoggá avatásának posztulátora, eljárásának tisztviselője, aki Rómából érkezett az évfordulós ünnepségre. Didák atya boldoggá avatásáért az év minden hónapjának 28. napján a Minorita templomban lévő sírja előtt a papok a hívekkel együtt imádkoznak.

Ez év április 28-a délutánján gazdag programmal emlékeztek meg a templomépítő szerzetesről. Kalna Zsolt minorita tartományfőnök köszöntő mondatai után imaóra következett.

Ezután az egybegyűltek a templom szomszédságában lévő Földes Ferenc Gimnázium homlokzatán lévő Kelemen Didák emléktábla elé vonultak, ahol a megemlékezés koszorúit elhelyezte a Minorita rend, az egyházközség, a Ferences Világi Rend, az Éltető Lélek Alapítvány, a Földes Ferenc Gimnázium, a Kelemen Didák Fiúkollégium, a Földes Öregdiák Egyesület, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Miskolc szervezete, a város Önkormányzata képviseletében Dr. Kriza Ákos polgármester, valamint a civilek. Ezután Kalna Zsolt atya megáldotta az újonnan elnevezett Kelemen Didák utcát.

A koszorúzás után a templomban a Versbarátok köre által előadott, Kelemen Didák életéről szóló „ Tisza-vidék apostola”című előadás hangzott el, majd átadták a Kelemen Didák-díjat, amelyet tíz évvel ezelőtt Kalna Zsolt tartományfőnök alapított. Az elismerést minden évben azok kapják, akik Didák atya tiszteletét őrzik és részt vesznek boldoggá avatásának ügyében.

Az idén a díjat a Ferences Világi Rend Szent Maximilián Kolbe Régió, Kelemen Didák Közössége és annak már elhunyt minisztere Konecsni Tamásné kapta. Az elismerést Rózsavölgyi Károly a közösség miniszterhelyettese vette át a tartományfőnök atyától. A megemlékezés délutánja Didák atyáról szóló dokumentumfilmmel és a Nagyboldogasszony templom Szent Ferenc kórusának hangversenyével folytatódott. 18 órakor szentmisét mutatott be Kalna Zsolt OFM. Conv., majd végezetül a hívek Zsolt atya vezetésével a templomépítő sírjánál imádkoztak. A nagyszabású Kelemen Didák emléknap főszervezője Várhelyi Krisztina, az Éltető Lélek Alapítvány kuratóriumi elnöke volt.

 

Kép és szöveg:   Fojtán László