Kodály Zoltán szakmai nap a miskolci Fráter György Katolikus Gimnáziumban

(A képre kattintva galéria nyílik!)

Mottó: „Legyen a zene mindenkié!”

A szakmai nappal Miskolc város zenepedagógusai, oktatói és az érdeklődők számára szerveztük a napot, bemutatva Kodály Zoltán alkotói munkásságát a 21. századi oktatás keretein belül.

A nap délelőtt 9 órakor nyitott kóruspróbával indult a Fráter kórussal. Az egyórás foglalkozáson szakmai kórusmunka zajlott, reflektorfényben az esti koncerten felhangzó „Mi Atyánk…” című kórusmű próbájával. Nemcsak éneklés, hanem a mű elemzése és felépítése is teret kapott a próba során, melynek végén a hallgatóság számára „laza”, könnyed dallamok is felcsendültek a 30 fős énekkar előadásában, ráadásként.

Délután 15 órakor szakmai tanácskozás vette kezdetét Kiss Csaba karnagy, a Debreceni Tanítóképző Intézet adjunktusa vezetésével. Előadásában Kodály Zoltán eddig még nem publikus gondolatai, és a személyével kapcsolatos események láttak napvilágot. A kedélyes, de mélységében szakmai előadás bizonyította a nagy mester örök érvényű tevékenységét. Az előadást követően a hallgatóság és az előadó között élénk beszélgetés alakult ki a mai zeneoktatás (mindennapos éneklés gondolata, stb.) körül.

18 órától a város énekkarainak részvételével egy reprezentatív hangversenyre került sor az iskola aulájába. A Fráter György Katolikus Gimnázium két énekkara nagyszerű - két eltérő előadói stílusú - programot adott, ami híven tükrözte vezetőik magas szintű felkészültségét. Köszönet érte Regős Zsolt és Váraljai Réka karnagyoknak. Ezt követően a Fazekas Általános Iskola Gyermekkara örvendeztetett meg bennünket gyönyörű énekével, akiket Balásné Molnár Ildikó karnagy vezet remek érzékkel és szakértelemmel.

A koncert és a nap zárásaként a Kodály Zoltán által feldolgozott „Esti dal” szólalt meg az összkar előadásában, igazán megható perceket okozva.

Örülünk, hogy teret kaphatott Kodály Zoltán munkássága Miskolcon, a Fráter György Katolikus Gimnázium szervezésében.