Lektor és akolitus avatás az egri kispapoknál

 

 

Hagyományosan Krisztus Király ünnepének előestéjén, ünnepi szentmise keretében öltötték magukra a reverendát a másod éves papnövendékek az egri  Érseki Papnevelő Intézetben.  A szeminaristák elsőként megerősítették a kispapságra tett fogadalmukat, ezt követően pedig Buda Péter rektor megáldotta a papi ruhákat amelyeket végül magukra öltöttek a hallgatók.

 

 

A harmad és negyedévesek másnap, az egri székesegyházban, Krisztus Király ünnepén tettek további nagy lépést a papi hivatásuk felé.  A lektor és akolitus avatás ugyancsak ünnepi szentmise részeként zajlott, amelynek főcelebránsa  Bosák Nándor nyugalmazott debrecen-nyíregyházi megyéspüspök volt.

Amint beszédében fogalmazott, hivatásunkban beleállunk Isten erőterébe, hogy az Ő szándéka szerint valósuljon meg az életünk. Ez egy misztérium, ami által Isten művének részesévé válunk. Különösen nagy titok a papi hivatás, amely nem csak annak ajándék aki megkapja, hanem az egész hívő közösség számára az – mutatott rá Bosák püspök.

 

 

A szentbeszédet követően került sor a lektor és akolitus avatásra. Előbbi a szentírási olvasmányok felolvasására nyer jogosultságot, utóbbi pedig az asztalszolga, aki rendkívüli esetben áldoztathat is.

Az akolitus és lektor avatás mellett négy fő admissziós jelölt, azaz szentelés előtt álló kispap befogadási szertartására is sor került az ünnepi mise részeként.