Magyar nyelvű szentmisén is részt vettek a római ministránstalálkozó fiataljai

Augusztus 1-jén a római Szent Ignác-templomban gyűltek össze a ministránszarándoklat magyar résztvevői. A szentmise főcelebránsa Ternyák Csaba egri érsek volt. Fülöp Ákos tájékoztatta a Magyar Kurír szerkesztőségét.

A szentmisén koncelebráltak Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, a hivatásgondozó bizottság püspök elnöke; Böcskei László nagyváradi megyéspüspök, Szocska A. Ábel nyíregyházi görögkatolikus megyéspüspök és Német László nagybecskereki megyéspüspök, aki a Nemzetközi Ministránsszövetség püspök elnöke, továbbá mintegy ötven pap, akik elkísérték a ministránsokat a zarándoklatra.

A liturgia elején Német László püspök köszöntötte a ministránsokat. A zarándoklaton közel kétezer magyar anyanyelvű fiatal van jelen Rómában.

Ternyák Csaba homíliájában egyrészt arról szólt, hogy e két nap szentjei, Loyolai Szent Ignác és Liguori Szent Alfonz a múlt szentjei, akiknek példája azonban erősít minket. „Nekünk pedig az a feladatunk, hogy a jövő szentjei legyünk” – hangsúlyozta az egri érsek. Felelevenítette saját hivatásának történetét, amelyben fontos szerepet játszott a ministrálás. A szentmise végén feltette a kérdést, kiben merült már fel, hogy egyházi szolgálatba szeretne lépni.

Az áldozás után Fábri Kornél szólt a fiatalokhoz a közelgő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról.

A magyar ministránsok arra is kaptak lehetőséget a zarándoklat során, hogy a magukkal hozott imakártyákat átadják más nemzetek ministránsainak.

Szöveg: Fülöp Ákos

Fotó: Wikipédia, Facebook

Magyar Kurír