12. motoros búcsú Ecséden

12. alkalommal rendezték meg 2018. május 25-26-án Ecséden a Motoros Búcsú, Kerékpáros és Motoros Zarándoklatot a település szélén található Szentkút-völgye Boldogasszony kápolnánál.

A Szentlaposi Szűzanya Kápolna Alapítvány által kezdeményezett és partnerként segítő, támogató motoros szervezetek közös eseménye pénteken kezdődött. A megnyitót követően keresztútra, litániára és fáklyás körmenetre is sor került.

Másnap többek közt közönségtalálkozót tartottak, melynek során a "Királyok és Keresztek" képregénykönyv alkotóival Pápay Bálint, a MOTaMOT elnöke beszélgetett. Az Európában is egyre ismertebb, igényes és történetileg is hiteles kiadványról sok érdekességet, háttérinformációt tudhattak meg a résztvevők. A programok alatt lehetőség volt véradásra is, a Magyar Vöröskereszt Hatvan Területi Szervezetének közreműködésével. A délután során Bán Mór és Trux Béla írók Machovits László (Hunyadi Rend) moderálásával jó hangulatú író-olvasó találkozó valósult meg, aminek témái a történelmi regények szerepe napjainkban és a Mátyás év alkamából Hunyadi Mátyás személye voltak.

A hagyományos motoros felvonulás után viselet és fegyver bemutató volt Egri Vitézlő Oskola tagjainak köszönhetően, akik nagy sikert arattak a fiatalabbak és idősebbek körében egyaránt, visszarepítve a résztvevőket a 16. századi végvári vitézek korába.

A programok csúcspontja idén is az ünnepi szentmise volt, melynek főcelebránsa idén Varga József helyi plébániai kormányzó volt, a MotorkerékPálosok közösségével érkező Bátor Botond pálos szerzetes koncelebrálásával. Varga József szentbeszédében hangsúlyozta: mondjunk igent Istennek és merjünk tanulni Máriától. Végül a nap és egyben a találkozó zárásaként megáldották a motorosokat és járműveiket.