Megjelent az Egyházmegyei Hírek 2018. augusztusi száma

A tartalomból:

Élet kenyere - Augusztus hónapban a vasárnapi szentmiséken folytatólagosan felolvassuk János evangéliumának hatodik fejezetét, az Úr Jézusnak az „Élet kenyeréről” szóló nagy beszédét. Különösen is tanulságos, hasznos és üdvös ez a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülő magyar katolikusok számára. Dolhai Lajos, az Egri Hittudományi Főiskola rektora arról is ír cikkében, hogy János evangéliumában nem található meg az Eucharisztia alapításának története, de egyedül ő közli Jézus beszédét az Élet kenyeréről (Jn 6,22-71), amelyben a megváltó Jézus előre jelzi az Eucharisztia, illetve az Oltáriszentség alapítását.

Szent István ünnepe - Augusztus 20-án 17 óra 30 perckor, Szent István király ünnepén Ternyák Csaba egri érsek az egri bazilikában mond ünnepi szentmisét, amelyre szeretettel várják a híveket.

Intézményvezetői megbízólevelek átadása - Az idei év nyarán megbízott nevelési-oktatási intézményvezetők megbízólevelének ünnepélyes átadását július 16-án Egerben, az Érseki Palota Turisztikai és Látogatóközpontban tartották. Juhász Ferenc EKIF elnök köszöntője után Ternyák Csaba érsek szólt a megjelentekhez. A főpásztor elmondta: az egyház a szülők kérésére, más esetben az önkormányzatok kezdeményezése nyomán vett át iskolákat, így fokozatosan gyarapodik azon intézmények száma, melyekben a vezetőre úgy tekintenek, mint a katolikus egyház képviselőjére. Az igazgatóknak figyelniük kell arra, hogy a katolikus szó ne csak egy jelző legyen az intézmény nevében, hanem irányt, utat mutasson mindez. Ternyák érsek hangsúlyozta: az egyház segíteni akar, jobbá tenni az embereket, hogy ne pótlékokban keressék életük kérdéseinek megoldását. Ezeket csak Istennel együtt lehet megtalálni, elfogadva és viszonozva szeretetét, amely kiteljesedést ad az embernek. Ezt követően dr. Németh Zoltán, az EKIF főosztályvezetője szólította a vezetőket, akiknek Ternyák érsek adta át a kinevező okiratokat, Juhász Ferenc atya pedig ajándékot, amely Ferenc pápa legújabb enciklikájának egy-egy példánya volt.

A megújulás útja az evangelizáció és a vonzó tanúságtétel - Fábry Kornél két éve vezeti főtitkárként a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) Általános Titkárságát. Az előkészületekről, az eddigi tapasztalatokról, a 2020-as konkrét eseményekről és személyes benyomásairól nyilatkozott Kuzmányi Istvánnak, a Magyar Kurír igazgató - főszerkesztőjének. Elmondta, hogy tavaly és az idén már két kampányuk volt.  Az idei úrnapi szentségimádással elkezdték „meghódítani” a világot. Csak a legutóbbi kampánynak köszönhetően nagyjából egy-másfél millió emberhez jutott el a hír, hogy legközelebb Budapesten lesz a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus. Ausztráliától Chiléig negyvenöt országból csatlakoztak hívők, s ez azt mutatja, már most tudatosul az emberekben, hogy 2020-ban eucharisztikus kongresszus lesz Budapesten. A 2020-as kongresszusról érdemes elmondani, hogy a találkozót egy tudományos eucharisztikus konferencia előzi meg, amelyre Esztergomban kerül sor szeptember 10. és 12 között. Budapesten az ünnepélyes nyitó szentmise a Puskás Ferenc Stadionban lesz szeptember 13-án, vasárnap 11 órakor.  A kongresszus ideje alatt, hétfőtől péntekig a Hungexpo lesz az otthonunk. Délelőttönként közös ima, katekézis, tanúságtétel, szentmise, étkezés és fakultáció lesz mindazok számára, akik regisztrálnak, akár egy napra, akár az egész hétre. A részletek kidolgozása még folyamatban van.

5260 diák egyházi táborban - Egyházmegyénk katolikus iskoláinak diákjai közül sokan táboroztak, táboroznak e nyáron, tudtuk meg Barta Gábortól, az EKIF pályázati referensétől. A különféle pályázatok segítségével megvalósuló táborokban a diákok többnyire Sarudon vagy Egerben nyaralnak. Sarudon elsősorban sport és közösségépítő programokon vesznek részt, Egerben pedig megismerkednek az Érseki Palota és Látogatóközpont, az Érseki Levéltár, valamint az Egyházmegyei Könyvtár munkájával. Ezekben az iskolai táborokban idén összesen 2955 tanuló vesz részt. A nyár során 42 plébánia is szervez ifjúsági táborokat, amelyek összesen 2305 gyermek táborozását biztosítják.