Nagyboldogasszony búcsú Ecséden

Augusztus 17-én tartották a Nagyboldogasszony búcsút Ecséden, a Szentkút-völgye Boldogasszony kápolnánál, amely idén jubileumi ünnep is volt, hiszen most ünnepelték a kápolna felszentelésének 15. évfordulóját, megemlékezve a sok önkéntes munkát, anyagi támogatást nyújtóról is, akiknek segítségével megépülhetett 2004-ben. (A Szentlaposi Szűzanya Kápolna Alapítvány kezdeményezésére a Boldogasszony kápolnát 2003-ban kezdték építeni és 2004. Nagyboldogasszony ünnepén Veres András, jelenlegi győri megyéspüspök, az MKPK elnöke szentelte fel több ezer zarándok jelenlétében.)

Az idei esemény a zarándokok fogadásával, majd a Szent Korona hivatalos másolatának fogadásával kezdődött. A megnyitón Pisák István, a helyi hegyközség elnöke, az ünnep védnöke elmondta: "nagy öröm és dicsőség a kápolnában fogadni az 1956-os Vitézi Lovagrend Világszövetségének tagjait, akik elhozták a Szent Korona másolatát, emelve az ünnep fényét, valamint nagy öröm látni a zarándokokat is ezen szenthelyen."

Ezután a Szent Korona tiszteletére litániát tartottak, miközben a Vitézi Lovagrend tagjai és a helyi Lovagi Társulat tagjai is díszőrséget álltak. A litániát követően szabadtéri szentmisére és körmenetre került sor a külső oltárnál. A szentmise főceéebránsa Juhász Ferenc kanonok, esperes volt. Koncelebráltak Varga József helyi plébános, Utassy Vilmos c. kanonok, esperes valamint Novák József, Csáb település plébánosa Felvidékről.

A szentbeszédében Juhász Ferenc elmondta: a szenthely szomszédságából, Hortról származik de eddig nem volt még alkalma ezen a zarándokhelyen, akár egy „Üdvözlégyet” is elmondania, éppen ezért nagy öröm számára Ternyák Csaba egri érsek megbízásából itt köszönteni a Szűzanya Mennybevételét. „... amikor 1947-ben, XII. Piusz pápa a Szűz Mária testestül és lelkestül való mennybevételének dogmáját kihirdette, azzal a reménnyel töltötte el az embert, hogy minden testrészünk fontos az Úristennek. … Mária mennybevételének ünnepén Jézus Krisztus igazából választ adott az emberiség kétségének, kételyének: tulajdonképpen mennyit is érünk!”

A szentmisét körmenet követte, majd a Szentlaposi Szűzanya Kápolna Alapítvány Kuratóriumának képviseletében Csontos István kuratóriumi tag röviden megemlékezett az elmúlt 15 évről, annak eredményeiről. A megemlékezést követően az alapítvány kuratóriumának döntése értelmében bejelentést tett: „… a Szentlaposi Szűzanya Kápolna Alapítvány alapítói és kuratóriuma ezen a megújuló szenthelyen bejelentjük, hogy országos aláírásgyűjtést kezdeményezünk Nagyboldogasszony ünnepének, azaz augusztus 15-e munkaszüneti nappá nyilvánításának érdekében!”

A bejelentést és köszönetnyilvánításokat követően a jubileumi ünnep alkalmából az alapítvány kuratóriuma elismerő okleveleket adott át mindazoknak a magánszemélyeknek, szervezeteknek és közösségeknek, akik segítették a szervezet munkáját vagy az egyes események megvalósításában közreműködtek.

Csontos Péter, koordinátor, alapító tag