Nekilendülök annak, ami előttem van - elkezdődött a 35. Szalók

(A képre kattintva galéria nyílik!)

Nekilendülök annak, ami előttem van - ez a mottója az idei, immár 35. Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlatnak, mely 2018. július 11-től 15-ig, szerdától vasárnapig várja a fiatalokat. Galo Gábor az Egri Főegyházmegye ifjúsági referense köszöntőbeszédében a következőket mondta: "Nekilendülünk harmincötödjére is. Nekünk Szalók nem csak egy település! Nekünk otthonunk egy hétre, éppen ezért zöldellő reménnyel lendüljünk neki ennek az idei szalóki találkozónak."

Őt követte Kerényi Lajos piarista szerzetes, Szalók alapítójának nyitóelőadása, melyben a szalóki levélből idézett: „A kereszténység nem az élettagadó fakírok vallása, világnézete. … A kereszténység az igazi lendület, fejlődés, öröm, lelki harmónia. Nem veti meg a kincs, hír, gyönyör kínálta értékeket. Igenis, a Jóisten segítségével használja ezeket, de nem  engedi, hogy azok leállítsák és függővé tegyék. Ferenc pápa is ezt üzeni a mai nemzedéknek. Szükségünk van szentekre, akik moziba mennek, zenét hallgatnak, de Istent teszik első helyre, akik képesek a tiszta szerelemre és a tisztaságot megszentelik, akik nem félnek a világban élni. Szükségünk van kólát, hot-dogot fogyasztó, internetező és okos eszközöket használó szentekre, akik szeretik az Eucharisztiát, de nem szégyellnek hétvégén sört inni. Szükségünk van olyan szentekre, akik szeretik a mozit, a színházat, a zenét, a táncot, a sportot, vidámak és jó barátok. Akik evilágban élnek, és meg tudják ízlelni a világ tiszta és jó dolgait, de mégsem világosodnak el. Íme: nem kell „fehérre aszalni magunkat.” Szentnek lenni öröm és boldogság.”

Ezután csendes elmélkedés, majd kiscsoportos beszélgetés következett a szentmiséig. A szentmise főcelebránsa Lajos atya volt. A fiatalok az est folyamán részt vehettek a Sarkifény Zenei Csoport koncertjén is, a napot pedig szentségimádás zárta a templomban.