Nyári napközis tábor Pélyen

 

Az EFOP-3.3.5-17-2017-00003 Korszerű pedagógiai módszerek alkalmazását segítő Iskolai Közösségi Program kísérleti megvalósítása című pályázatnak köszönhetően az idei évben lehetőségünk nyílt arra, hogy 1. és 2. osztályos tanulóinknak a nyári szünetben napközis tábort szervezzünk.

Utazás a mesék világában - avagy közös mesealkotás címmel olyan programokat terveztünk, melyek értéket s élményt nyújtottak a gyermekek számára. A tábor öt napjának sikeres lebonyolítását gondos szervező munka előzte meg.

Minél több kreatív és kézműves foglalkozást, játékos vetélkedőt, kirándulást próbáltunk összesűríteni ebbe a hétbe, hogy a táborozók minden perce le legyen kötve. Célunk az volt, hogy a gyermekek különböző drámapedagógiai játékokon keresztül jobban megismerjék egymást, valamint önmagukat a mesék világán, a közös játékon keresztül. Szakmai feladatunk az volt, hogy a gyerekek alaposan megismerkedjenek a népmesék világával az élményszerű pedagógiai módszerek alkalmazása során. Rajzolással, dramatizálással, a saját kezűleg készített bábok életre keltésével repítettük a gyermekeket a mesék világába.

A programok során a felhőtlen jókedv, a vidámság került középpontba. Öröm volt látni a két táborozó csoport közös imádságát a nap kezdetekor és zárásakor, és átélni azt, hogy az együtt mondott imának milyen erős közösségépítő szerepe van. Különleges élményt nyújtott táborosainknak a buszos kirándulás, melynek során a jászberényi állatkertbe látogattunk el. Önzetlen segítőink is azon fáradoztak, hogy a gyermekek hasznosan töltsék szabadidejüket.

Programkínálatunk között szerepelt: szövés, textilbábok készítése, agyagozás; népzene, néptánc; meseillusztráció; énekes körjátékok, népdalok, népi hangszerek megismerése; kirándulás során őshonos állatok látványetetése; királyi lakodalom; „disznótor”; hamuba sült pogácsa készítése; mozgásos népi gyermekjátékok.

Gyerek és felnőtt egy igazán jó hangulatú hetet tudhat maga mögött. Nyári táborunk fő mozgatórugója a mesék világa, a felhőtlen játék volt, hiszen ahogy Csukás István is mondja:

„Játszani legalább ketten kell, de inkább tízen, húszan, mert a közös játék a legnagyobb dolog az életben!”

                                                                       Valovics Anikó táborvezető