Országos Lelkipásztori és Teológiai Napok Egerben

Január 23-a és 26-a között rendezik meg Egerben az Országos Lelkipásztori és Teológiai Napokat. A hagyományos évente jelentkező esemény idén az Életadó kapcsolatok – életadó plébánia alcímet kapta. A négynapos, előadásokkal és csoportos beszélgetésekkel tarkított program ünnepi szentmisével vette kezdetét, amelyet Ternyák Csaba érsek mutatott be. Szokták mondani hogy a jól működő plébánia az, amelyben számos közösség, imacsoport működik. Ez is fontos, de a legfontosabb a plébános mély istenkapcsolata, az a kegyelmi élet amelyet a Szentlélek indított bennünk a keresztségünkkor – fordult az atyákhoz szentbeszédében az egri főpásztor. Olyan lelkipásztorokra van szükség, akikkel a hívek szívesen beszélgetnek, akik empatikusak, valamint olyan plébániákra amelyek életet adnak. Éppen ezért szítsuk fel magunkban Isten kegyelmét – idézte Ternyák érsek Szent Pál buzdítását, amely az idei program mottója is egyben.

A házasság teológiatörténeti megközelítése, a család élete és annak segítése a megváltozott világban állt az Országos Lelkipásztori-Teológiai Napok január 24-i előadásainak középpontjában. A pasztorális fórum műhely- és kiscsoportos beszélgetésekkel folytatódott Egerben.

A találkozó mintegy háromszáz résztvevője zsolozsmával és szentmisével kezdte a második napot az Érseki Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet kápolnájában. A szentmisében Varga László atya – folytatva a Megtérés, élet Krisztusban címmel tartott előadása gondolatkörét – Szalézi Szent Ferenc ünnepén a keresztény ember meghívottságáról beszélt. „Mindig lehet másképpen, jobban, nagyszerűbben” – fogalmazta meg az életszentségre törekvés feladatát. „Engednünk kell, hogy Isten munkáljon bennünk” – határozta meg ennek lényegét, és hangsúlyozta, az Istennek való önátadás nem jelenthet passzivitást, az istenkapcsolatból tetteknek kell fakadniuk.

 

A nap előadásai az életadó kapcsolatok közül a házasságot, a családot helyezték a középpontba. Mindannyian családban élünk, akár házasságban, akár a plébánia, az Egyház nagy családjában – fogalmazta meg Heidl György, a Pécsi Egyetem Bölcsészettudományi Karának tanszékvezető egyetemi docense a katolikus házasságteológia kezdeteit és változásait bemutató előadásában. Az egyházatyák korából kiinduló áttekintés képet adott arról a folyamatról, ahogy a házasság teológiája a teológiai gondolkodás perifériájáról annak középpontjába került.

Lothringer Éva szociális testvér, képzésben levő családterapeuta Családban élni ma – örök értékek egy megváltozott világban. Eszmények, akadályok, vágyak, nehézségek, és amiben mi segíthetünk… címmel mélyre ható látlelet adott a családok mai valóságáról, ami az alapja kell hogy legyen annak, amit ma családsegítés, családtámogatás címén nekünk, mint Egyháznak és plébániának tennünk lehet és kell.

 

A Parázs Pasztorális Központ több munkatárssal tartotta meg Családi életben való megerősítés és kísérés – nehézségeink és erőforrásaink címmel előadását. Hortobágyiné Nagy Ágnes, a központ szakmai felelőse történeti áttekintést adott munkájukról és bemutatta az immár 27 évre visszatekintő tevékenységüket.

Az előadásokat követően a lelkipásztori napok tovább folytatja munkáját. A résztvevők délután fórumokon és kiscsoportos beszélgetéseken, imaórán találkoztak. A találkozó harmadik napján pedig az életadó plébánia téma kerül a középpontba.