Sajtóközlemény az Egri Főegyházmegye folyamatban lévő fejlesztéseiről

 

Az Egri Főegyházmegye 2016. decemberében kormányzati támogatásban részesült. Ezen támogatásból elindultak az alábbi helyszíneken az egyházi épületek különböző ingatlanfejlesztései:

 

  1. Az egri Bazilika rekonstrukciója

A tervezői műszaki tartalom meghatározása után megtörtént a tervező kiválasztása. Az engedélyes tervek május 15-én elkészültek és az építési engedély megszerzésére irányuló eljárás folyamatban van.

  1. Az Egri Érsekség épületegyüttesének rekonstrukciója

Az Egri Érsekség teljes épületegyüttesének felújítását célzó projektet alkotó egyes épületrészek felújítása eltérő készültségi szinten vannak. A megbízott tervező iroda a külső homlokzat és tetőfelújítások kiviteli terveit készíti, a felsőkert kiszolgáló épületének, illetve a Pyrker-szárny belső felújításának kivitelezési munkái folyamatban vannak.

 

 

  1. Az Érsekudvar épületrész új funkcióval bővül, vendéglátásra alkalmas területek kerülnek kialakításra.

 

 

 

  1. Az egri Barátok temploma és a hozzákapcsolódó egykori rendház - amely a jövőben zarándokházként üzemel - kivitelezési közbeszerzési eljárásának kiírásán dolgozik a megbízott közbeszerzési ügyvédi iroda.

 

 

  1. Sárospatakon ifjúsági és zarándokszállás kialakítására alkalmas ingatlan helyi önkormányzattól történő megvásárlása megtörtént.

 

 

  1. Törökszentmiklóson az egyházi ingatlanok kártalanítása során visszakapott, jelenleg leromlott állapotú épület felújításának engedélyezési tervei elkészültek, az építési engedélyezési eljárás tart. A felújítást követően az épület középiskolai kollégiumként szolgálhatja a közoktatást.

 

 

 

  1. A bélapátfalvi apátsági templom részletes felmérési tervei és kutatási dokumentációja elkészült, jelenleg a felújítási koncepció végletesítése történik.

 

  1. Eger, Szent II. János Pál Missziós Központ ingatlan megvásárlásra került, az épület felújítási tervei elkészültek, a kivitelezői közbeszerzési eljárás hamarosan elindul.

 

  1. Eger, Bartakovics Béla Közösségi Ház felújításának vállalkozói szerződése aláírásra került. A tetőfelújítást és a teljeskörű belső rekonstrukciót tartalmazó beruházás elkezdődött.

 

 

  1. Az Egri Hittudományi Főiskola és Érseki Papnevelő Intézet, valamint a Szent János Lelkigyakorlatos Ház tervezési programja véglegesítés alatt áll, ezt követően kezdődhet el a tervező iroda közbeszerzési kiválasztása.

  

  1. A Mátraszentimrén található Stella Katolikus Üdülő kiviteli tervei elkészültek, a kivitelezői közbeszerzési eljárás kiírására folyamatban van.

 

  1. Eger, Kisboldogasszony Plébánia épület rekonstrukcióját célzó projekt és pincefelújítás felmérési tervei elkészültek, a koncepció tervek elfogadásra kerültek. Az engedélyezési tervek készítése rövidesen lezárul.

 

  1. Az Egri Főegyházmegye területén 25 plébániaépület felújítására, illetve ezek közül néhány teljesen új épület megépítésére kerül sor. A kisebb volumenű felújítási munkák már befejeződtek, az új plébániaépületek közül pedig a domoszlói plébánia építése elkezdődött.